UTILIZATION OF WASTE MATERIAL FROM THE WINE PRODUCTION FOR REMOVING COPPER IONS FROM WASTEWATER
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F18%3APU130082" target="_blank" >RIV/00216305:26310/18:PU130082 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.ce-ce.org/user_uploads/program/CECE%202018%20Proceedings_WOS.pdf" target="_blank" >http://www.ce-ce.org/user_uploads/program/CECE%202018%20Proceedings_WOS.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
UTILIZATION OF WASTE MATERIAL FROM THE WINE PRODUCTION FOR REMOVING COPPER IONS FROM WASTEWATER
Popis výsledku v původním jazyce
The primary objective of this work was to characterize the grape waste by IR analysis, optimization of adsorption conditions, isotherms construction and determination of maximum adsorption capacity of grape waste for Cu(II). From the parameters influencing adsorption efficiency, the adsorbent load was optimized (m/V ratio = 0,02); optimal pH was found at 5 and the contact time to reach the equilibrium was 30 minutes. Maximum adsorption capacity for copper ions was calculated from adsorption isotherms by applying the Langmuir model and found to be 4,445 0 mg.g-1 and 4,678 4 mg.g-1 on grape waste from white wine and red wine production, respectively. The results of the work confirm a good adsorption potential of copper ions on grape waste.
Název v anglickém jazyce
UTILIZATION OF WASTE MATERIAL FROM THE WINE PRODUCTION FOR REMOVING COPPER IONS FROM WASTEWATER
Popis výsledku anglicky
The primary objective of this work was to characterize the grape waste by IR analysis, optimization of adsorption conditions, isotherms construction and determination of maximum adsorption capacity of grape waste for Cu(II). From the parameters influencing adsorption efficiency, the adsorbent load was optimized (m/V ratio = 0,02); optimal pH was found at 5 and the contact time to reach the equilibrium was 30 minutes. Maximum adsorption capacity for copper ions was calculated from adsorption isotherms by applying the Langmuir model and found to be 4,445 0 mg.g-1 and 4,678 4 mg.g-1 on grape waste from white wine and red wine production, respectively. The results of the work confirm a good adsorption potential of copper ions on grape waste.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
10406 - Analytical chemistry
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/LO1211" target="_blank" >LO1211: Centrum materiálového výzkumu na FCH VUT v Brně - udržitelnost a rozvoj</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
CECE 2018: 15th International Interdisciplinary Meeting on Bioanalysis
ISBN
978-80-904959-5-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
195-201
Název nakladatele
Neuveden
Místo vydání
Neuveden
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
15. 10. 2018
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—