Vše
Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

UTILIZATION OF WASTE MATERIAL FROM THE WINE PRODUCTION FOR REMOVING COPPER IONS FROM WASTEWATER

Popis výsledku

Klíčová slova

sorptionmetalsgrape waste

Identifikátory výsledku

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    UTILIZATION OF WASTE MATERIAL FROM THE WINE PRODUCTION FOR REMOVING COPPER IONS FROM WASTEWATER

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The primary objective of this work was to characterize the grape waste by IR analysis, optimization of adsorption conditions, isotherms construction and determination of maximum adsorption capacity of grape waste for Cu(II). From the parameters influencing adsorption efficiency, the adsorbent load was optimized (m/V ratio = 0,02); optimal pH was found at 5 and the contact time to reach the equilibrium was 30 minutes. Maximum adsorption capacity for copper ions was calculated from adsorption isotherms by applying the Langmuir model and found to be 4,445 0 mg.g-1 and 4,678 4 mg.g-1 on grape waste from white wine and red wine production, respectively. The results of the work confirm a good adsorption potential of copper ions on grape waste.

  • Název v anglickém jazyce

    UTILIZATION OF WASTE MATERIAL FROM THE WINE PRODUCTION FOR REMOVING COPPER IONS FROM WASTEWATER

  • Popis výsledku anglicky

    The primary objective of this work was to characterize the grape waste by IR analysis, optimization of adsorption conditions, isotherms construction and determination of maximum adsorption capacity of grape waste for Cu(II). From the parameters influencing adsorption efficiency, the adsorbent load was optimized (m/V ratio = 0,02); optimal pH was found at 5 and the contact time to reach the equilibrium was 30 minutes. Maximum adsorption capacity for copper ions was calculated from adsorption isotherms by applying the Langmuir model and found to be 4,445 0 mg.g-1 and 4,678 4 mg.g-1 on grape waste from white wine and red wine production, respectively. The results of the work confirm a good adsorption potential of copper ions on grape waste.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10406 - Analytical chemistry

Návaznosti výsledku

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    CECE 2018: 15th International Interdisciplinary Meeting on Bioanalysis

  • ISBN

    978-80-904959-5-1

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    195-201

  • Název nakladatele

    Neuveden

  • Místo vydání

    Neuveden

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    15. 10. 2018

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku