Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Study of metabolic adaptation of red yeasts to waste animal fat substrate

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F20%3APU139776" target="_blank" >RIV/00216305:26310/20:PU139776 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Study of metabolic adaptation of red yeasts to waste animal fat substrate

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Carotenogenic yeasts are non-conventional oleaginous microorganisms capable to utilize various waste substrates. In this work 4 red yeast strains (Rhodotorula, Cystofilobasidium and Sporobolomyces sp.) were cultivated in media containing crude, emulsified and enzymatically hydrolysed animal waste fat, compared with glucose and glycerol as single C-sources. Cell morphology (cryo-SEM, TEM), production of biomass, lipase, biosurfactants, lipids (GC/FID) carotenoids, ubiquinone, ergosterol (HPLC/PDA) in yeast cells was studied depending on medium composition, C-source and C/N ratio. All studied strains are able to utilize solid and processed fat. Compounds accumulated in stressed red yeasts are having great application potential and can result from valorization of animal waste fat in the biorefinery concept.

  • Název v anglickém jazyce

    Study of metabolic adaptation of red yeasts to waste animal fat substrate

  • Popis výsledku anglicky

    Carotenogenic yeasts are non-conventional oleaginous microorganisms capable to utilize various waste substrates. In this work 4 red yeast strains (Rhodotorula, Cystofilobasidium and Sporobolomyces sp.) were cultivated in media containing crude, emulsified and enzymatically hydrolysed animal waste fat, compared with glucose and glycerol as single C-sources. Cell morphology (cryo-SEM, TEM), production of biomass, lipase, biosurfactants, lipids (GC/FID) carotenoids, ubiquinone, ergosterol (HPLC/PDA) in yeast cells was studied depending on medium composition, C-source and C/N ratio. All studied strains are able to utilize solid and processed fat. Compounds accumulated in stressed red yeasts are having great application potential and can result from valorization of animal waste fat in the biorefinery concept.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    20801 - Environmental biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů