Využití lignocelulózových materiálů k produkci polyhydroxyalkanoátů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F21%3APU141058" target="_blank" >RIV/00216305:26310/21:PU141058 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití lignocelulózových materiálů k produkci polyhydroxyalkanoátů
Popis výsledku v původním jazyce
Zabývali jsme se analýzou složení pšeničných otrub a pivovarnického mláta, které představují vedlejší produkty potravinárského průmyslu, pomocí HPLC-RI. Na hydrolyzátech jsme kultivovali 6 vybraných bakteriálních kmenů a pomocí plynové chromatografie s plamenovým ionizačním detektorem jsme stanovili obsah PHA. Nejlepšími producenty PHA byly bakterie rodu Halomonas, které produkovaly PHA až do 68 % suché hmoty buňky.
Název v anglickém jazyce
Utilization of lignocellulose materials for production of polyhydroxyalkanoates
Popis výsledku anglicky
We analysed the composition of wheat bran and brewers' grains, which are by-products from a food industry, by using HPLC-RI. We cultivated 6 selected bacterial strains on hydrolysates and determined the PHA content using gas chromatography with a flame ionization detector. The best producer of PHA was bacterial strain Halomonas, which produced PHA up to 68% of the cell's dry mass.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
20801 - Environmental biotechnology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/FW02020135" target="_blank" >FW02020135: Ověření konceptu biorafinerie pro zpracování otrub</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů