Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Nutritional properties of wheat bran protein isolates

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F21%3APU142395" target="_blank" >RIV/00216305:26310/21:PU142395 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.fch.vut.cz/vav/konference/sok/vystupy/sbornik-konference-2021-abstrakty-a5-pdf-p213391" target="_blank" >https://www.fch.vut.cz/vav/konference/sok/vystupy/sbornik-konference-2021-abstrakty-a5-pdf-p213391</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Nutritional properties of wheat bran protein isolates

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Proteins are one of the most important group of nutrients, they should contribute to about 10–35 % of the human diet. However, in modern lifestyles, people don’t have enough time to intake a sufficient amount of proteins. Fortification of food by proteins is a solution to protein deficiency in the diet. The food can be fortified by animal or plant proteins, which differ in nutrition properties, but also in price. Plant sources of proteins are cheaper and, therefore, more available also for the ordinary people. Wheat bran is one of the significant plant source of proteins. It is a secondary product of wheat utilization and contains approximately 16 % of proteins. About 50 % of the wheat bran proteins are not digestible, as they are part of complicated polysaccharide structures. Experiments were focused on the development of the protein isolation method. The digestible protein fraction was successfully isolated from wheat bran by pH-shift method. After an alkaline extraction and centrifugation of raw w

  • Název v anglickém jazyce

    Nutritional properties of wheat bran protein isolates

  • Popis výsledku anglicky

    Proteins are one of the most important group of nutrients, they should contribute to about 10–35 % of the human diet. However, in modern lifestyles, people don’t have enough time to intake a sufficient amount of proteins. Fortification of food by proteins is a solution to protein deficiency in the diet. The food can be fortified by animal or plant proteins, which differ in nutrition properties, but also in price. Plant sources of proteins are cheaper and, therefore, more available also for the ordinary people. Wheat bran is one of the significant plant source of proteins. It is a secondary product of wheat utilization and contains approximately 16 % of proteins. About 50 % of the wheat bran proteins are not digestible, as they are part of complicated polysaccharide structures. Experiments were focused on the development of the protein isolation method. The digestible protein fraction was successfully isolated from wheat bran by pH-shift method. After an alkaline extraction and centrifugation of raw w

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10406 - Analytical chemistry

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů