Does lignin have antibacterial properties?
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F21%3APU142516" target="_blank" >RIV/00216305:26310/21:PU142516 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
slovinština
Název v původním jazyce
Má lignín antibakteriálne vlastnosti?
Popis výsledku v původním jazyce
Ligníny sú aromatické biopolyméry s amorfnou štruktúrou zložené z fenylpropánových jednotiek s rôznymi funkčnými skupinami. Základná funkcia lignínu v rastlinách je ochranná a stužujúca funkcia cievneho systému. Antibakteriálna aktivita extraktov z rozličných lignocelulózových rastlín je všeobecne akceptovateľná [1]. Avšak ligníny sú heterogénne a po izolácii z rastlín majú fyzikálne a chemické vlastnosti odlišné od „natívneho lignínu“ prítomného v bunkových stenách rastlín. Jednoznačná štruktúra lignínu doposiaľ nebola popísaná. V tejto práci bola skúmaná hypotéza, že sóda lignín izolovaný z hroznových výliskov by mohol mať antimikrobiálne vlastnosti [2]. Izolácia lignínu prebiehala pomocou tzv. sódového rozvlákňovania (soda pulping) [3], prebiehala dvoma spôsobmi a to za použitia laboratórnej aparatúry za atmosferického tlaku a pomocou hydrotermálneho autoklávu, vyrobeného pre túto prácu. Následne bola porovnaná efektivita týchto metód, pričom efektívnejšia bola izolácia lignínu v hydrotermálnom aut
Název v anglickém jazyce
Does lignin have antibacterial properties?
Popis výsledku anglicky
Lignins are aromatic biopolymers with an amorphous structure composed of phenylpropane units with different functional groups. Lignin plays a protective and stimulating role in plants. Extracts received from various lignocellulosic plants are antibacterial [1]. Lignins are heterogeneous biopolymers and, after isolation from plants, they receive physical and chemical properties depending on the source of lignin and isolation method. The unambiguous structure of lignin has not yet been described. This work investigated the hypothesis that soda lignin soda isolated from grape pomace may have antimicrobial properties [2]. Lignin was isolated by using the so-called soda pulping method [3]. We have compared two ways of isolation using standard laboratory apparatus at atmospheric pressure and a hydrothermal autoclave. The efficiency of these methods was compared, and the yields showed that the isolation in the hydrothermal autoclave is more efficient, with a yield of 36.35 g of lignin per 100 g of grape poma
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
10404 - Polymer science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů