Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Structural and Transport Properties of Hybrid Hydrogel Based on Sodium Alginate and Polyvinyl Alcohol

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F22%3APU146426" target="_blank" >RIV/00216305:26310/22:PU146426 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Structural and Transport Properties of Hybrid Hydrogel Based on Sodium Alginate and Polyvinyl Alcohol

  • Popis výsledku v původním jazyce

    This work is focused on the preparation and subsequent characterization of structural and transport properties of hybrid hydrogels with the double-network structure concerning their application potencial. With regard to already existing research papers, hybrid hydrogels were prepared as a combination of synthetic polymer and natural polysaccharide, such as polyvinyl alcohol and sodium alginate. In the preparation of this gel's hybrid network involved physical cross-linking of PVA by the freeze-thaw method, and ionic cross-linking of sodium alginate by calcium ions. Another part of this work is tailoring of the internal strucutre of hybrid hydrogels with lecithin as a model of the phospholipid bilayer forming the cell membrane or occurring in tissue. Physicochemical methods were used to characterize their visocelastic, swelling and transport properties. Rheology measurements, specifically oscillation and amplitude tests, were used to study these viscoelastic properties. Morphology of the prepared hybr

  • Název v anglickém jazyce

    Structural and Transport Properties of Hybrid Hydrogel Based on Sodium Alginate and Polyvinyl Alcohol

  • Popis výsledku anglicky

    This work is focused on the preparation and subsequent characterization of structural and transport properties of hybrid hydrogels with the double-network structure concerning their application potencial. With regard to already existing research papers, hybrid hydrogels were prepared as a combination of synthetic polymer and natural polysaccharide, such as polyvinyl alcohol and sodium alginate. In the preparation of this gel's hybrid network involved physical cross-linking of PVA by the freeze-thaw method, and ionic cross-linking of sodium alginate by calcium ions. Another part of this work is tailoring of the internal strucutre of hybrid hydrogels with lecithin as a model of the phospholipid bilayer forming the cell membrane or occurring in tissue. Physicochemical methods were used to characterize their visocelastic, swelling and transport properties. Rheology measurements, specifically oscillation and amplitude tests, were used to study these viscoelastic properties. Morphology of the prepared hybr

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10403 - Physical chemistry

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů