Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Determination of the effect of sodium salts on hydration kinetics, hydration degree and mechanical properties of zinc oxide blended Portland cement

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F22%3APU147747" target="_blank" >RIV/00216305:26310/22:PU147747 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Determination of the effect of sodium salts on hydration kinetics, hydration degree and mechanical properties of zinc oxide blended Portland cement

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Retarded hydration of ordinary Portland cement (OPC) based binder presents a significant problem in the application of these materials, mainly by long setting time and reduced mechanical properties. One of the contaminants that cause cement hydration retardation are zinc compounds. Based on the current understanding of the mechanism behind this effect, zinc forms a layer of semipermeable Ca(Zn(OH)3)2·2 H2O on the surface of cement silicate phases and depletes Ca2+ ions from the pore solution. Various additives in the form of soluble salts are employed to accelerate hydration and negate the effect of metal ions on the hydration mechanism. Isoperibolic calorimetry is a simple method for measuring changes in temperature of samples that give information about materials' real environment behaviour. On the other hand, isothermal calorimetry is commonly used to study changes in the mechanism of hydration. Hydration degree is an indicator used to determine the effect of additives on the hydration mechanism th

  • Název v anglickém jazyce

    Determination of the effect of sodium salts on hydration kinetics, hydration degree and mechanical properties of zinc oxide blended Portland cement

  • Popis výsledku anglicky

    Retarded hydration of ordinary Portland cement (OPC) based binder presents a significant problem in the application of these materials, mainly by long setting time and reduced mechanical properties. One of the contaminants that cause cement hydration retardation are zinc compounds. Based on the current understanding of the mechanism behind this effect, zinc forms a layer of semipermeable Ca(Zn(OH)3)2·2 H2O on the surface of cement silicate phases and depletes Ca2+ ions from the pore solution. Various additives in the form of soluble salts are employed to accelerate hydration and negate the effect of metal ions on the hydration mechanism. Isoperibolic calorimetry is a simple method for measuring changes in temperature of samples that give information about materials' real environment behaviour. On the other hand, isothermal calorimetry is commonly used to study changes in the mechanism of hydration. Hydration degree is an indicator used to determine the effect of additives on the hydration mechanism th

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    20101 - Civil engineering

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů