Biotransformace ferulové kyseliny pomocí extremofilních bakterií
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F23%3APU148071" target="_blank" >RIV/00216305:26310/23:PU148071 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.icct.cz/cs/Amca-ICCT/media/content/2023/dokumenty/ICCT2023-Book_of_abstracts.pdf" target="_blank" >https://www.icct.cz/cs/Amca-ICCT/media/content/2023/dokumenty/ICCT2023-Book_of_abstracts.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Biotransformace ferulové kyseliny pomocí extremofilních bakterií
Popis výsledku v původním jazyce
Biotransformací se rozumí metabolická přeměna sloučenin pomocí živých organismů. Biotransformace ferulové kyseliny na látky s přidanou hodnotou, jako jsou vanilová kyselina, vanilylalkohol, vanilin či 4-vinylguajakol, je realizována pomocí mikroorganismů. V této práci byly využity extremofilní bakterie. Tyto bakterie jsou schopny přežívat v prostředí s extrémními podmínkami, které se vyznačují např. vysokou/nízkou teplotou, kyselým či zásaditým prostředím, nebo vysokou koncentrací solí. Díky jejich schopnosti přežívat v podmínkách, jež jsou pro ostatní mikroorganismy nepříznivé, je sníženo riziko kontaminace a tím pádem i náklady na výrobu požadovaných látek.
Název v anglickém jazyce
Biotransformation of Ferulic Acid using Extremophilic Bacteria
Popis výsledku anglicky
Biotransformation is the metabolic conversion of compounds by living organisms. The biotransformation of ferulic acid into value-added substances such as vanillic acid, vanillyl alcohol, vanillin or 4-vinylguaiacol is carried out by microorganisms. Extremophilic bacteria were used in this work. These bacteria are able to survive in environments with extreme conditions such as high/low temperature, acidic or basic environments, or high salt concentration. Their ability to survive in conditions that are unfavourable to other microorganisms reduces the risk of contamination and therefore the cost of producing the desired substance.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
10606 - Microbiology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/FW02020135" target="_blank" >FW02020135: Ověření konceptu biorafinerie pro zpracování otrub</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů