Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Ion exchange membrane with antimicrobial effect

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26620%2F15%3APU113945" target="_blank" >RIV/00216305:26620/15:PU113945 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Ion exchange membrane with antimicrobial effect

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of work is to prepare ion exchange membrane with antimicrobial effect used in food industry for filtration of milk. The main problem is to eliminate bacteria from family Enterobacteriaceae such as E. coli or S. aureus from milk which degrade filtration process and lifetime of membrane by congesting and also contamination of milk can rapidly increase which is unacceptable for final consumers. In this study, antimicrobial effect of membrane will be achieved by utilizing silver nanoparticles prepared by various chemical techniques in colloidal state which brings a big advantage of tailoring properties of nanoparticles (size, shape, optical properties) during the preparation process. The second crucial task is to bind nanoparticles onto surface ofpolymeric ion exchange membrane. These bonds should be as strong as possible, thus covalent, to avoid contamination of milk by silver nanoparticles which brings another problem; toxicity of nanoparticles. As the mechanism of antibacterial

  • Název v anglickém jazyce

    Ion exchange membrane with antimicrobial effect

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of work is to prepare ion exchange membrane with antimicrobial effect used in food industry for filtration of milk. The main problem is to eliminate bacteria from family Enterobacteriaceae such as E. coli or S. aureus from milk which degrade filtration process and lifetime of membrane by congesting and also contamination of milk can rapidly increase which is unacceptable for final consumers. In this study, antimicrobial effect of membrane will be achieved by utilizing silver nanoparticles prepared by various chemical techniques in colloidal state which brings a big advantage of tailoring properties of nanoparticles (size, shape, optical properties) during the preparation process. The second crucial task is to bind nanoparticles onto surface ofpolymeric ion exchange membrane. These bonds should be as strong as possible, thus covalent, to avoid contamination of milk by silver nanoparticles which brings another problem; toxicity of nanoparticles. As the mechanism of antibacterial

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

    CE - Biochemie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/LM2011020" target="_blank" >LM2011020: CEITEC ? open access</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů