Možnosti archeologie pro poznání produkce potravin v pozdně středověké Plzni
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00228745%3A_____%2F18%3AN0000002" target="_blank" >RIV/00228745:_____/18:N0000002 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://hdl.handle.net/11222.digilib/138340" target="_blank" >http://hdl.handle.net/11222.digilib/138340</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.5817/AH2018-2-1" target="_blank" >10.5817/AH2018-2-1</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Možnosti archeologie pro poznání produkce potravin v pozdně středověké Plzni
Popis výsledku v původním jazyce
Příspěvek nastiňuje možnosti archeologie pro poznání produkce potravin v pozdně středověké a raně novověké Plzni. Představeny jsou archeologicky získané doklady zemědělství nejen v prostoru vlastního královského města, ale také v jeho hospodářském zázemí. Především ze zásypů odpadních jímek se podařilo získat doklady potravinářských řemesel – rybolovu a sladovnictví. Význam odpadních jímek pro poznání tohoto segmentu každodenního života v pozdně středověkém městě nespočívá pouze v nálezech artefaktů, ale zejména v možnosti získání ekofaktů, které mají pro poznání produkce potravin vysokou výpovědní hodnotu.
Název v anglickém jazyce
The potential of archaeology in the study of the production of foodstuffs in Plzeň in the late Middle Ages
Popis výsledku anglicky
This contribution outlines the potential of archaeology in the study of the production of foodstuffs in Plzeň in the late Middle Ages and the early modern age. It presents archaeological evidence of agriculture, in the royal town of Plzeň as well as in its hinterland. The fills of refuse pits yielded evidence of foodstuff crafts such as fishing and malting. The importance of refuse pits for the study of this segment of everyday life in the late medieval town does not only lie in the finds of artefacts but, in particular, in the acquisition of ecofacts with great informative value for the study of foodstuff production.
Klasifikace
Druh
J<sub>SC</sub> - Článek v periodiku v databázi SCOPUS
CEP obor
—
OECD FORD obor
60102 - Archaeology
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Archaeologia historica
ISSN
0231-5823
e-ISSN
2336-4386
Svazek periodika
43
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
17
Strana od-do
335-351
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85055245684