Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Effect of Beer Consumption on Methylation and Redox Metabolism

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00669806%3A_____%2F22%3A10449183" target="_blank" >RIV/00669806:_____/22:10449183 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00216208:11140/22:10449183

  • Výsledek na webu

    <a href="https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=b2al5q9olB" target="_blank" >https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=b2al5q9olB</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.33549/physiolres.934863" target="_blank" >10.33549/physiolres.934863</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Effect of Beer Consumption on Methylation and Redox Metabolism

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Aim: To investigate the influence of beer consumption on levels of homocysteine (HCY), vitamin B6, B12, folic acid (FA), dimethylglycine (DMG), betaine (BET) and other selected markers.Methods: One hundred and sixteen male volunteers were enrolled in the study. A one-month period of alcohol abstinence was followed by a one month when participants drank 830 mL of alcoholic beer every day. After that phase, one month of alcohol abstinence followed. At the beginning and after every phase blood samples were taken and analysed.Results: After the phase of alcohol consumption, uric acid (UA) (p&lt;0.0001), antioxidative capacity (AOC) (p=0.02), superoxide dismutase (SOD) (0.025), glutathione reductase (GRH) (0.0001), total cholesterol (p&lt;0.0001), HDL-cholesterol (p&lt;0.0001), Apolipoprotein-AI (ApoAI) (p&lt;0.0001), LDL-cholesterol (p&lt;0.039) and Apolipoprotein B (ApoB) (p&lt;0.009) increased, while vitamin B12 (p=0.0001) and fibrinogen (p&lt;0.0001) decreased. Other tested parameters (DMG, BET, vitamin B6 and FA) did not show any significant changes. UA changes and changes in AOC were statistically significantly correlated (r=0.52, p&lt;0.0001).Conclusion: HCY, DMG and BET levels did not show any statistically significant changes after beer consumption, whereas some markers of redox metabolism increased (UA, AOC, SOD and GRH). A statistically significant correlation denotes the dependence of UA and AOC changes in connection with beer consumption.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of Beer Consumption on Methylation and Redox Metabolism

  • Popis výsledku anglicky

    Aim: To investigate the influence of beer consumption on levels of homocysteine (HCY), vitamin B6, B12, folic acid (FA), dimethylglycine (DMG), betaine (BET) and other selected markers.Methods: One hundred and sixteen male volunteers were enrolled in the study. A one-month period of alcohol abstinence was followed by a one month when participants drank 830 mL of alcoholic beer every day. After that phase, one month of alcohol abstinence followed. At the beginning and after every phase blood samples were taken and analysed.Results: After the phase of alcohol consumption, uric acid (UA) (p&lt;0.0001), antioxidative capacity (AOC) (p=0.02), superoxide dismutase (SOD) (0.025), glutathione reductase (GRH) (0.0001), total cholesterol (p&lt;0.0001), HDL-cholesterol (p&lt;0.0001), Apolipoprotein-AI (ApoAI) (p&lt;0.0001), LDL-cholesterol (p&lt;0.039) and Apolipoprotein B (ApoB) (p&lt;0.009) increased, while vitamin B12 (p=0.0001) and fibrinogen (p&lt;0.0001) decreased. Other tested parameters (DMG, BET, vitamin B6 and FA) did not show any significant changes. UA changes and changes in AOC were statistically significantly correlated (r=0.52, p&lt;0.0001).Conclusion: HCY, DMG and BET levels did not show any statistically significant changes after beer consumption, whereas some markers of redox metabolism increased (UA, AOC, SOD and GRH). A statistically significant correlation denotes the dependence of UA and AOC changes in connection with beer consumption.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10608 - Biochemistry and molecular biology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Physiological Research

  • ISSN

    0862-8408

  • e-ISSN

    1802-9973

  • Svazek periodika

    71

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    573-582

  • Kód UT WoS článku

    000892129900012

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85138075128