Porovnání vlivu různých druhů umělé výživy na pooperační komplikace po velkých chirurgických výkonech
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00843989%3A_____%2F05%3A00012688" target="_blank" >RIV/00843989:_____/05:00012688 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Porovnání vlivu různých druhů umělé výživy na pooperační komplikace po velkých chirurgických výkonech
Popis výsledku v původním jazyce
Úvod: Ačkoliv současné zkušenosti preferují časné pooperační podávání enterální výživy před výživou parenterální, neexistují jednoznačné závěry svědčící o klinickém přínosu tohoto způsobu výživy u pacientů po velkých resekčních výkonech na horním zažívacím traktu. Cíl: Porovnat klinický význam různých druhů umělé výživy srovnáním výskytu pooperačních komplikací. Metody: Prospektivní randomizovaná kontrolovaná klinická studie. Analyzováno bylo 62 pacientů. Ve skupině I (21 pacientů) byla podávána úplná parenterální výživa, ve skupině II (20 pacientů) byla podávána standardní enterální výživa, ve skupině III (21 pacientů) byla podávána enterální výživa obohacená glutaminem, argininem a ?-3 mastnými kyselinami. Oba druhy enterální výživy byly podávány časně. Všechna tři vyživovací schémata byla isokalorická a izoproteinemická. Výsledky: Celkově bylo komplikacemi postiženo 31 pacientů (v jednotlivých skupinách 11, 11, resp. 9). Zemřeli 3 pacienti ve skupině I, 2 pacienti ve skupině II a je
Název v anglickém jazyce
Impact of Various Types of Artificial Nutrition on Postoperative Complications after Major Surgery of Upper Gastrointestinal Tract
Popis výsledku anglicky
Background: The present rationale appears to prefer early postoperative enteral nutrition to total parenteral nutrition. But no clear conclusions exist for demonstrating the clinical benefit of early postoperative enteral nutrition in patients after themajor surgical resections of upper gastrointestinal tract. Aim: To compare the clinical impact of various types of the artificial nutrition by comparison of the postoperative complications. Methods: Prospective, randomized, controlled clinical trial. Sixty-two patients were analyzed. In the group I (21 patients) the total parenteral nutrition was received, in the group II (20 patients) the standard enteral nutrition was received, in the group III (21 patients) the enteral nutrition enriched with glutamin, arginin and ?-3 fatty acids was received. Both enteral feedings were given early. All three nutritional regiments were isocaloric and isoproteinaceus. Results: The postoperative complications were in 31 patients overall (11, 11, 9 pat
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
FJ - Chirurgie včetně transplantologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Rozhledy v chirurgii
ISSN
0035-9351
e-ISSN
—
Svazek periodika
84
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—