Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Ověřená technologie separace gastroodpadu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F04669053%3A_____%2F23%3AN0000004" target="_blank" >RIV/04669053:_____/23:N0000004 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/44555601:13440/23:43898230

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Ověřená technologie separace gastroodpadu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Technologie separace gastroodpadu je založena na optimalizované sekvenci několika kroků (homogenizace, separace tuků z gastroodpadu přídavkem polárního rozpouštědla s následným sběrem lipidové fáze, dvoustupňová hydrolýza s cílem separovat sacharidy a aminokyseliny. Jednotlivé frakce byly charakterizovány standardními analyticko-chemickými postupy a testovány také na výtěžnost methanu pro případné energetické využití v bioplynové stanici. Sacharidový zbytek byl po úpravě testován jako živné médium pro kultivaci různých mikroorganismů. Separační postup byl ověřován na různých vzorcích reálných gastroodpadů.

  • Název v anglickém jazyce

    Proven waste separation technology

  • Popis výsledku anglicky

    The technology of separation of gastrowaste is based on an optimized sequence of several steps (homogenization, separation of fats from gastrowaste by adding a polar solvent followed by collection of the lipid phase, two-stage hydrolysis with the aim of separating carbohydrates and amino acids). Individual fractions were characterized by standard analytical-chemical procedures and also tested for methane yield for potential energy use in a biogas station. After treatment, the saccharide residue was tested as a nutrient medium for the cultivation of various microorganisms. The separation procedure was verified on different samples of real gastrointestinal waste.

Klasifikace

  • Druh

    Z<sub>tech</sub> - Ověřená technologie

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10500 - Earth and related environmental sciences

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/EG19_262%2F0020304" target="_blank" >EG19_262/0020304: Gastroodpady - výzkum efektivních metod jejich využití</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    JI_FZPKECHT_2023_001

  • Číselná identifikace

  • Technické parametry

    Separace je založena na optimalizované sekvenci několika kroků (homogenizace, separace tuků z gastroodpadu přídavkem polárního rozpouštědla s následným sběrem lipidové fáze, dvoustupňová hydrolýza s cílem separovat sacharidy a aminokyseliny). Detaily jsou uvedené v dokumentaci evidované pod číslem JI_FZPKECHT_2023_001 v souladu se směrnicí proděkana pro vědu FŽP UJEP 1/2019 Evidence Know-how (KH).

  • Ekonomické parametry

    Zavedení nového produktu do portfolia produktů s výhledem ročního zvýšení tržeb u obou partnerů. Vlastnická práva k výsledku jsou rozdělena na základě smlouvy mezi partnery a jsou nastaveny dle poměru prostředků vložených oběma partnery. Při komercializaci výstupů budou osloveni členové klastru a dále také odbornou veřejnost a soukromé podniky. Nejvyšší šance na implementaci je u inovativních společností zabývající se chemií nebo biotechnologiemi (potenciální nový zdroj surovin), odpadovým a oběhovým hospodářstvím (potenciálně ekonomicky výhodnější nakládání s gastroodpady) nebo udržitelností obecně.

  • Kategorie aplik. výsledku dle nákladů

  • IČO vlastníka výsledku

    04669053

  • Název vlastníka

    WASTen, z.s., Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem

  • Stát vlastníka

    CZ - Česká republika

  • Druh možnosti využití

    N - Využití výsledku jiným subjektem je možné bez nabytí licence (výsledek není licencován)

  • Požadavek na licenční poplatek

    Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek

  • Adresa www stránky s výsledkem