Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Assessment of the genetic diversity of wild hops (Humulus lupulus L.) in Europe using chemical and molecular analyses

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F14864347%3A_____%2F10%3A%230000305" target="_blank" >RIV/14864347:_____/10:#0000305 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Assessment of the genetic diversity of wild hops (Humulus lupulus L.) in Europe using chemical and molecular analyses

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The goal of this study was to characterize European wild hops (Humulus lupulus L.) by chemical and molecular genetic analyses in comparison to cultivated hops and North American wild hops. The contents of alpha and beta and acids varied from 0.45% to 5.55% and from 1.22% to 5.73% in European wild hops, respectively. Low bitter acid contents, alpha/beta acid ratios of lower than 1.0 and cohumulone content not exceeding 30% were typical as well as for traditional European cultivars. The lower myrcene content, the presence of farnesene and high selinene content were typical for European wild hops. We evaluated molecular genetic diversity in European wild hops by microsatellite and gene-specific markers and found that this variability did not correlate with the chemical characteristics. Our phylogenetic analysis confirmed overlapping variability and close genetic relationships in Europe, the separation of wild hops from the Caucasus region and the high diversity of North American wild hops

  • Název v anglickém jazyce

    Assessment of the genetic diversity of wild hops (Humulus lupulus L.) in Europe using chemical and molecular analyses

  • Popis výsledku anglicky

    The goal of this study was to characterize European wild hops (Humulus lupulus L.) by chemical and molecular genetic analyses in comparison to cultivated hops and North American wild hops. The contents of alpha and beta and acids varied from 0.45% to 5.55% and from 1.22% to 5.73% in European wild hops, respectively. Low bitter acid contents, alpha/beta acid ratios of lower than 1.0 and cohumulone content not exceeding 30% were typical as well as for traditional European cultivars. The lower myrcene content, the presence of farnesene and high selinene content were typical for European wild hops. We evaluated molecular genetic diversity in European wild hops by microsatellite and gene-specific markers and found that this variability did not correlate with the chemical characteristics. Our phylogenetic analysis confirmed overlapping variability and close genetic relationships in Europe, the separation of wild hops from the Caucasus region and the high diversity of North American wild hops

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EB - Genetika a molekulární biologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Biochemical Systematics and Ecology

  • ISSN

    0305-1978

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    38

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus