Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Number and size of lupulin glands, grandular trichomes of hop (Humulus lupulus L.) play a key role in contents of bitter acids and polyphenols in hop cone

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F14864347%3A_____%2F15%3A%230000644" target="_blank" >RIV/14864347:_____/15:#0000644 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1111/ijfs.12825" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1111/ijfs.12825</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1111/ijfs.12825" target="_blank" >10.1111/ijfs.12825</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Number and size of lupulin glands, grandular trichomes of hop (Humulus lupulus L.) play a key role in contents of bitter acids and polyphenols in hop cone

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Hop (Humulus lupulus L.) inflorescence, commonly known as ?hop cone?, is valuable for contents of bitter acids, essential oils and polyphenols, used in brewing industry and biomedical application. These compounds are predominantly formed in glandular trichomes, known as ?lupulin glands?. In this study, we investigated chemical and morphological characteristics of lupulin glands by microscopy and HPLC analyses. Even though, no significant correlations were found between lupulin glands and hop cones for contents of bitter acids and polyphenols all ratios between individual metabolites (alpha/beta acids, X/alpha acids, X/DMX) were highly and significantly correlated. The average number of lupulin glands on bract/bracteole ranged from 115 to 713 with 28.5%of variability. Linear regression analyses confirmed that total volume of lupulin glands and total lupulin glands area on bract/bracteole surface highly correlated with contents of bitter acids and polyphenols in hop cone. Therefore, lup

  • Název v anglickém jazyce

    Number and size of lupulin glands, grandular trichomes of hop (Humulus lupulus L.) play a key role in contents of bitter acids and polyphenols in hop cone

  • Popis výsledku anglicky

    Hop (Humulus lupulus L.) inflorescence, commonly known as ?hop cone?, is valuable for contents of bitter acids, essential oils and polyphenols, used in brewing industry and biomedical application. These compounds are predominantly formed in glandular trichomes, known as ?lupulin glands?. In this study, we investigated chemical and morphological characteristics of lupulin glands by microscopy and HPLC analyses. Even though, no significant correlations were found between lupulin glands and hop cones for contents of bitter acids and polyphenols all ratios between individual metabolites (alpha/beta acids, X/alpha acids, X/DMX) were highly and significantly correlated. The average number of lupulin glands on bract/bracteole ranged from 115 to 713 with 28.5%of variability. Linear regression analyses confirmed that total volume of lupulin glands and total lupulin glands area on bract/bracteole surface highly correlated with contents of bitter acids and polyphenols in hop cone. Therefore, lup

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EB - Genetika a molekulární biologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA13-03037S" target="_blank" >GA13-03037S: Kombinační regulace a regulační síť transkripčních faktorů účastnících se biosyntézy ozdravných prenylflavonoidů chmelu (Humulus lupulus L.).</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    International Journal of Food Science & Technology

  • ISSN

    1365-2621

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    50

  • Číslo periodika v rámci svazku

    8

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    1864-1872

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus