Number and size of lupulin glands, grandular trichomes of hop (Humulus lupulus L.) play a key role in contents of bitter acids and polyphenols in hop cone
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F14864347%3A_____%2F15%3A%230000644" target="_blank" >RIV/14864347:_____/15:#0000644 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.1111/ijfs.12825" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1111/ijfs.12825</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1111/ijfs.12825" target="_blank" >10.1111/ijfs.12825</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Number and size of lupulin glands, grandular trichomes of hop (Humulus lupulus L.) play a key role in contents of bitter acids and polyphenols in hop cone
Popis výsledku v původním jazyce
Hop (Humulus lupulus L.) inflorescence, commonly known as ?hop cone?, is valuable for contents of bitter acids, essential oils and polyphenols, used in brewing industry and biomedical application. These compounds are predominantly formed in glandular trichomes, known as ?lupulin glands?. In this study, we investigated chemical and morphological characteristics of lupulin glands by microscopy and HPLC analyses. Even though, no significant correlations were found between lupulin glands and hop cones for contents of bitter acids and polyphenols all ratios between individual metabolites (alpha/beta acids, X/alpha acids, X/DMX) were highly and significantly correlated. The average number of lupulin glands on bract/bracteole ranged from 115 to 713 with 28.5%of variability. Linear regression analyses confirmed that total volume of lupulin glands and total lupulin glands area on bract/bracteole surface highly correlated with contents of bitter acids and polyphenols in hop cone. Therefore, lup
Název v anglickém jazyce
Number and size of lupulin glands, grandular trichomes of hop (Humulus lupulus L.) play a key role in contents of bitter acids and polyphenols in hop cone
Popis výsledku anglicky
Hop (Humulus lupulus L.) inflorescence, commonly known as ?hop cone?, is valuable for contents of bitter acids, essential oils and polyphenols, used in brewing industry and biomedical application. These compounds are predominantly formed in glandular trichomes, known as ?lupulin glands?. In this study, we investigated chemical and morphological characteristics of lupulin glands by microscopy and HPLC analyses. Even though, no significant correlations were found between lupulin glands and hop cones for contents of bitter acids and polyphenols all ratios between individual metabolites (alpha/beta acids, X/alpha acids, X/DMX) were highly and significantly correlated. The average number of lupulin glands on bract/bracteole ranged from 115 to 713 with 28.5%of variability. Linear regression analyses confirmed that total volume of lupulin glands and total lupulin glands area on bract/bracteole surface highly correlated with contents of bitter acids and polyphenols in hop cone. Therefore, lup
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EB - Genetika a molekulární biologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA13-03037S" target="_blank" >GA13-03037S: Kombinační regulace a regulační síť transkripčních faktorů účastnících se biosyntézy ozdravných prenylflavonoidů chmelu (Humulus lupulus L.).</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
International Journal of Food Science & Technology
ISSN
1365-2621
e-ISSN
—
Svazek periodika
50
Číslo periodika v rámci svazku
8
Stát vydavatele periodika
US - Spojené státy americké
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
1864-1872
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—