Speciální druh křemeliny navyšuje výnos chmele
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F14864347%3A_____%2F18%3AN0000062" target="_blank" >RIV/14864347:_____/18:N0000062 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://eagri.cz/public/web/file/619001/Publikace_czech_hops_2018_web.pdf" target="_blank" >http://eagri.cz/public/web/file/619001/Publikace_czech_hops_2018_web.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Speciální druh křemeliny navyšuje výnos chmele
Popis výsledku v původním jazyce
MATSUI, Hiroo, Josef JEŽEK, Jaroslav POKORNÝ, Pavel DONNER, Minoru HORIUCHI, Satoru KAMIGASA, Karel KROFTA and Josef PATZAK. Speciální druh křemeliny navyšuje výnos chmele. Czech hops / Český chmel 2018. Praha: Ministerstvo zemědělství, 2018, s. 38-43. ISBN 978-80-7434-468-8. Výnos chmele je silně ovlivněn srážkami. Pro stabilní a udržitelnou produkci chmele se neustále hledají způsoby jak zmírnit nedostatek dešťových srážek. V rámci pokusů byly při kultivaci použity porézní materiály jako křemelina a perlit. Následnými analýzami byl stanoven výnos a kvalita chmele, která rozhoduje o kvalitě piva. Po aplikaci pálené hrubé křemeliny do půdy byl potvrzen více než 20% nárůst výnosu. Tento nárůst byl navíc stabilní po dobu 3 let od doby, kdy byla křemelina poprvé aplikována. V průběhu vegetace byl u varianty s aplikovanou křemelinou zaznamenán vyšší obsah vody v oblasti kolem babky a svrchního patra kořenů. Křemelina v období dostatku srážek absorbuje vodu do svých pórů a následně ji během sucha uvolňuje rostlinám. Aplikací křemeliny nedošlo ke změnám kvalitativních parametrů. V případě použití křemeliny v okolí babky se očekává zmírnění vlivu změny klimatu a přispění ke stabilní a udržitelné produkci chmele.
Název v anglickém jazyce
Specific Kieselguhr has increased hop yield for several years
Popis výsledku anglicky
MATSUI, Hiroo, Josef JEŽEK, Jaroslav POKORNÝ, Pavel DONNER, Minoru HORIUCHI, Satoru KAMIGASA, Karel KROFTA and Josef PATZAK. Specific Kieselguhr has increased hop yield for several years. Czech hops / Český chmel 2018. Praha: Ministerstvo zemědělství, 2018, s. 38-43. ISBN 978-80-7434-468-8. Yield of hop are strongly affected by rainfall. Cultivation methods that could alleviate the shortage of rainfall are much awaited for realization of stable and sustainable hop production. Porous materials, such as kieselguhrs and perlite, were applied for hop cultivation and yield and qualities those contribute beer quality were analyzed. Over 20 % of increase in yield was confirmed by the application of burnt coarse kieselguhr. In addition, this increase was sustained for at least 3 years from the time since burnt coarse kieselguhr application in the first year. Water content around hop root was always maintained at a high level by burnt coarse kieselguhr application. Therefore, it appeared that burnt coarse kieselguhr absorbs water in its porous space during rainfall and releases water to the plants thereafter, including during drought conditions. However, the qualities of the hops were not changed by burnt coarse kieselguhr application. Burnt coarse kieselguhr application around the plant root is expected to alleviate the effect of climate change and contribute to stable and sustainable production of hop.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů