Variabilita kvantitativních a kvalitativních znaků u klonů Žateckého poloraného červeňáku
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F14864347%3A_____%2F21%3AN0000066" target="_blank" >RIV/14864347:_____/21:N0000066 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/14864347:_____/21:N0000067
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Variabilita kvantitativních a kvalitativních znaků u klonů Žateckého poloraného červeňáku
Popis výsledku v původním jazyce
NESVADBA, Vladimír. Variabilita kvantitativních a kvalitativních znaků u klonů Žateckého poloraného červeňáku. In: Chmelařská ročenka 2021. Praha: Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, 2021, s. 342-357. ISBN 978-80-86576-92-3. V letech 2015 až 2019 bylo hodnoceno 9 registrovaných klonů Žateckého poloraného červeňáku. Klony vykazují rozpětí obsahu alfa kyselin 2,64 až 3,33 %, beta kyselin 3,58 až 4,03 %. Poměr alfa/beta kyselin je 0,74 až 0,84. Podíl kohumulonu je 21,44 až 23,24 % rel. Nejnižší variabilita je u podílu kohumulonu a kolupulonu. Naopak nejvyšší variabilita je u obsahu desmethylxanthohumolu. Obsah silic je 0,40 až 0,48 g/100g. Nízkou variabilitu mají klony u podílu humulenu a naopak vysokou variabilitu u podílu selinenů. Pomocí t-testu nebyla stanovena statistická průkaznost rozdílu u obsahu a složení chmelových pryskyřic a silic mezi jednotlivými klony Žateckého poloraného červeňáku.
Název v anglickém jazyce
Variability of quantitative and qualitative traits in clones of Saaz hops
Popis výsledku anglicky
NESVADBA, Vladimír. Variabilita kvantitativních a kvalitativních znaků u klonů Žateckého poloraného červeňáku. In: Chmelařská ročenka 2021. Praha: Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, 2021, s. 342-357. ISBN 978-80-86576-92-3. Nine clones of the Saaz were evaluated in the years 2015 – 2019. The clones show an alpha acid content of 2.64 to 3.33 % and a beta acid content of 3.58 to 4.03 %. The ratio of alpha/beta acid is 0.74 to 0.84. The ratio of cohumulone is 21.44 to 23.24 % rel. The lowest variability is in the proportion of cohumulone and colupulone. Conversely, the highest variability is in the content of desmethylxanthohumol. The oil content is 0.40 to 0.48 g/100 g. Clones have low variability in the ratio of humulene and, conversely, high variability in the ratio of selinene. Using a t-test, the statistical significance of the difference in the content and composition of hop resins and essential oils between individual clones of the Saaz was not determined.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů