Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Genetické zdroje rostlin a zdravá výživa

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F14864347%3A_____%2F21%3AN0000081" target="_blank" >RIV/14864347:_____/21:N0000081 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://eagri.cz/public/web/mze/zemedelstvi/geneticke-zdroje/narodni-program/ministerstvo-zemedelstvi-vydalo-ve.html" target="_blank" >https://eagri.cz/public/web/mze/zemedelstvi/geneticke-zdroje/narodni-program/ministerstvo-zemedelstvi-vydalo-ve.html</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Genetické zdroje rostlin a zdravá výživa

  • Popis výsledku v původním jazyce

    NESVADBA, Vladimír. Chmel otáčivý (Humulus lupulus L.). In: I. KŘÍŽKOVÁ, K. DROBÍKOVÁ a V. HOLUBEC, eds. Genetické zdroje rostlin a zdravá výživa. Praha: Ministerstvo zemědělství, 2021, 86-88. 2. aktualizované vydání. ISBN 978-80-7434-618-7. Využití chmele v pivovarnictví, ale i ve výživě. Chmel obsahuje prenylované flavonoidy, protože u nich byly objeveny významné antioxidační, protizánětlivé, protivirové a antikarcinogenní účinky. Kostní resorpce je významně inhibována některými látkami ze chmele, především xanthohumolem a humulonem. Jarní chmelové výhony (špargle) se používají pro přípravu salátů. Chmelové špargle (též se nazývají jako chmelový chřest).

  • Název v anglickém jazyce

    Plant genetic resources and healthy nutrition

  • Popis výsledku anglicky

    NESVADBA, Vladimír. Chmel otáčivý (Humulus lupulus L.). In: I. KŘÍŽKOVÁ, K. DROBÍKOVÁ a V. HOLUBEC, eds. Genetické zdroje rostlin a zdravá výživa. Praha: Ministerstvo zemědělství, 2021, 86-88. 2. aktualizované vydání. ISBN 978-80-7434-618-7. Use of hops in brewing, but also in nutrition. Hops contain prenylated flavonoids because they have been found to have significant antioxidant, anti-inflammatory, antiviral and anticarcinogenic effects. Bone resorption is significantly inhibited by some hop substances, especially xanthohumol and humulon. Spring hop shoots (asparagus) are used to prepare salads. Hop asparagus (also called hop asparagus).

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů