Genetické zdroje rostlin a zdravá výživa
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F14864347%3A_____%2F21%3AN0000081" target="_blank" >RIV/14864347:_____/21:N0000081 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://eagri.cz/public/web/mze/zemedelstvi/geneticke-zdroje/narodni-program/ministerstvo-zemedelstvi-vydalo-ve.html" target="_blank" >https://eagri.cz/public/web/mze/zemedelstvi/geneticke-zdroje/narodni-program/ministerstvo-zemedelstvi-vydalo-ve.html</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Genetické zdroje rostlin a zdravá výživa
Popis výsledku v původním jazyce
NESVADBA, Vladimír. Chmel otáčivý (Humulus lupulus L.). In: I. KŘÍŽKOVÁ, K. DROBÍKOVÁ a V. HOLUBEC, eds. Genetické zdroje rostlin a zdravá výživa. Praha: Ministerstvo zemědělství, 2021, 86-88. 2. aktualizované vydání. ISBN 978-80-7434-618-7. Využití chmele v pivovarnictví, ale i ve výživě. Chmel obsahuje prenylované flavonoidy, protože u nich byly objeveny významné antioxidační, protizánětlivé, protivirové a antikarcinogenní účinky. Kostní resorpce je významně inhibována některými látkami ze chmele, především xanthohumolem a humulonem. Jarní chmelové výhony (špargle) se používají pro přípravu salátů. Chmelové špargle (též se nazývají jako chmelový chřest).
Název v anglickém jazyce
Plant genetic resources and healthy nutrition
Popis výsledku anglicky
NESVADBA, Vladimír. Chmel otáčivý (Humulus lupulus L.). In: I. KŘÍŽKOVÁ, K. DROBÍKOVÁ a V. HOLUBEC, eds. Genetické zdroje rostlin a zdravá výživa. Praha: Ministerstvo zemědělství, 2021, 86-88. 2. aktualizované vydání. ISBN 978-80-7434-618-7. Use of hops in brewing, but also in nutrition. Hops contain prenylated flavonoids because they have been found to have significant antioxidant, anti-inflammatory, antiviral and anticarcinogenic effects. Bone resorption is significantly inhibited by some hop substances, especially xanthohumol and humulon. Spring hop shoots (asparagus) are used to prepare salads. Hop asparagus (also called hop asparagus).
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů