Možnosti kryokonzervace ovocných dřevin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F05%3A8P009877" target="_blank" >RIV/25271121:_____/05:8P009877 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Možnosti kryokonzervace ovocných dřevin
Popis výsledku v původním jazyce
Ovocné dřeviny patří k významným plodinám. I když se v poslední době v České republice celkové pěstební plochy téměř všech ovocných druhů, kromě višní a švestek, snižují (anonym, 2002), je u nás tradičně zastoupeno široké druhové a odrůdové spektrum. Vzhledem ke strategii bezpečného zajištění rozsáhlého genetického potenciálu existují v současné době silné tendence k uchování odrůd a kultivarů ovocných plodin nejen standardními metodami ex situ - konzervací na stanovišti, ale také metodami in vitro a vposlední době také pomocí zamrazení do ultra nízkých teplot x kryoprezervací. Byla porovnána úspěšnost kryoprezervace dormantních pupenů jabloní a hrušní metodou dvoustupňového kryoprotokolu s vitrifikační metodou enkapsulace a dehydratace in vitro kulturovocných dřevin. U dvoustupňové metody pupeny jabloní přežívaly v průměru z 35% a pupeny hrušní přežívaly v průměru z 16%. Kryoprezervované dormantní pupeny odebrané z vnějších podmínek neregenerovaly v nové rostliny ani v in vitro podmí
Název v anglickém jazyce
The ways of cryoconservation of fruit trees
Popis výsledku anglicky
Growing of fruit trees and associated fruit production has a long tradition in the Czech Republic. Although the production area of fruit trees (except plums and cherries) has been decreasing (MAČR, 2002), many local cultivars and varieties remains. To maintain the broad genetic potential of fruit trees in the Czech Republic, a trend pertains to preserve this germplasm not only by conventional ex situ methods, but also more recently by in vitro techniques including cryopreservation. The aim of this workwas to develop cryoprocedures for the safe maintenance of fruit crop genetic resources. Two approaches, cryorpeservation of dormant buds and in vitro cultures were evaluated. Survival of dormant apple and pear buds cryopreserved by the two-step procedurewas on average 35% respectively 16%. Regeneration in new plants was neither obtained by in vitro nor chip budding method.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
EI - Biotechnologie a bionika
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QC1052" target="_blank" >QC1052: Nová metoda konzervace genetických zdrojů ovocných rostlin</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Konzervace a regenerace genetických zdrojů vegetativně množených druhů rostlin a Dostupnost a využívání genetických zdrojů rostlin a podpora biodiversity.
ISBN
80-86555-71-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
52-57
Název nakladatele
VÚRV Praha - Ruzyně
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Žatec
Datum konání akce
26. 11. 2003
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—