Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Možnosti kryokonzervace ovocných dřevin

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F05%3A8P009877" target="_blank" >RIV/25271121:_____/05:8P009877 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Možnosti kryokonzervace ovocných dřevin

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Ovocné dřeviny patří k významným plodinám. I když se v poslední době v České republice celkové pěstební plochy téměř všech ovocných druhů, kromě višní a švestek, snižují (anonym, 2002), je u nás tradičně zastoupeno široké druhové a odrůdové spektrum. Vzhledem ke strategii bezpečného zajištění rozsáhlého genetického potenciálu existují v současné době silné tendence k uchování odrůd a kultivarů ovocných plodin nejen standardními metodami ex situ - konzervací na stanovišti, ale také metodami in vitro a vposlední době také pomocí zamrazení do ultra nízkých teplot x kryoprezervací. Byla porovnána úspěšnost kryoprezervace dormantních pupenů jabloní a hrušní metodou dvoustupňového kryoprotokolu s vitrifikační metodou enkapsulace a dehydratace in vitro kulturovocných dřevin. U dvoustupňové metody pupeny jabloní přežívaly v průměru z 35% a pupeny hrušní přežívaly v průměru z 16%. Kryoprezervované dormantní pupeny odebrané z vnějších podmínek neregenerovaly v nové rostliny ani v in vitro podmí

  • Název v anglickém jazyce

    The ways of cryoconservation of fruit trees

  • Popis výsledku anglicky

    Growing of fruit trees and associated fruit production has a long tradition in the Czech Republic. Although the production area of fruit trees (except plums and cherries) has been decreasing (MAČR, 2002), many local cultivars and varieties remains. To maintain the broad genetic potential of fruit trees in the Czech Republic, a trend pertains to preserve this germplasm not only by conventional ex situ methods, but also more recently by in vitro techniques including cryopreservation. The aim of this workwas to develop cryoprocedures for the safe maintenance of fruit crop genetic resources. Two approaches, cryorpeservation of dormant buds and in vitro cultures were evaluated. Survival of dormant apple and pear buds cryopreserved by the two-step procedurewas on average 35% respectively 16%. Regeneration in new plants was neither obtained by in vitro nor chip budding method.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    EI - Biotechnologie a bionika

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QC1052" target="_blank" >QC1052: Nová metoda konzervace genetických zdrojů ovocných rostlin</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2005

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Konzervace a regenerace genetických zdrojů vegetativně množených druhů rostlin a Dostupnost a využívání genetických zdrojů rostlin a podpora biodiversity.

  • ISBN

    80-86555-71-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    52-57

  • Název nakladatele

    VÚRV Praha - Ruzyně

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Žatec

  • Datum konání akce

    26. 11. 2003

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku