Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Hodnocení odolnosti českých odrůd hrušně na spálu růžovitých

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F06%3AR0068613" target="_blank" >RIV/25271121:_____/06:R0068613 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Evaluation of Resistance to Fire Blight in Czech Pear Cultivar

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Newly bred Czech pear cultivars (14 cultivars) were tested for resistance to fire blight. Tests were carried out in the research station of RICP in Slany. Tested cultivars were grown in technical isolation. Artificial inoculations were carried out in theperiod of strong extending growth. Inoculations were done by decapitation of shoot tips by scissors dipped in the bacterial suspension (concentration 106 cfu). The bacterial suspension was composed of 5 virulent strains of Erwinia amylovora. Virulence of pathogen was verified by testing on forced shoots of Pyrus ussuriensis. The level of resistance was determined by percentage share of bacterial lesions to total length of shoots (in cm) after 40 days. We used adjusted USDA scale for evaluation. Tests proved high resistance to fire blight in cultivar ´Bohemica´ (higher than in ´Lucasova´) and ´Jana´. This resistance was comparable to newly bred US-625-63-4. On the other hand, cultivars ´Isolda´, ´Vonka´, ´Beta´, ´Decora´ and ´Petra´ sho

  • Název v anglickém jazyce

    Evaluation of Resistance to Fire Blight in Czech Pear Cultivar

  • Popis výsledku anglicky

    Newly bred Czech pear cultivars (14 cultivars) were tested for resistance to fire blight. Tests were carried out in the research station of RICP in Slany. Tested cultivars were grown in technical isolation. Artificial inoculations were carried out in theperiod of strong extending growth. Inoculations were done by decapitation of shoot tips by scissors dipped in the bacterial suspension (concentration 106 cfu). The bacterial suspension was composed of 5 virulent strains of Erwinia amylovora. Virulence of pathogen was verified by testing on forced shoots of Pyrus ussuriensis. The level of resistance was determined by percentage share of bacterial lesions to total length of shoots (in cm) after 40 days. We used adjusted USDA scale for evaluation. Tests proved high resistance to fire blight in cultivar ´Bohemica´ (higher than in ´Lucasova´) and ´Jana´. This resistance was comparable to newly bred US-625-63-4. On the other hand, cultivars ´Isolda´, ´Vonka´, ´Beta´, ´Decora´ and ´Petra´ sho

Klasifikace

  • Druh

    C - Kapitola v odborné knize

  • CEP obor

    GF - Choroby, škůdci, plevely a ochrana rostlin

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QD1053" target="_blank" >QD1053: Inovace pěstitelských systémů hrušní</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název knihy nebo sborníku

    Proceedings of the Tenth International Workshop on Fire Blight

  • ISBN

    90 6605 407 7

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    577-581

  • Počet stran knihy

  • Název nakladatele

    International Society for Horticultural Science

  • Místo vydání

    Leuven, Belgie

  • Kód UT WoS kapitoly