Hodnocení podzimních odrůd hrušně
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F07%3A%230000035" target="_blank" >RIV/25271121:_____/07:#0000035 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Hodnocení podzimních odrůd hrušně
Popis výsledku v původním jazyce
V příspěvku jsou hodnoceny perspektivní podzimní odrůdy hrušní, které byly vyšlechtěny v České republice. Sledovány byly odrůdy ´Elektra´, ´Karina´, ´Manon´ a ´Morava´. Odrůdy byly hodnoceny v období plné plodnosti v genofondové výsadbě hrušní v letech 2003 až 2007. U každé odrůdy byl odebrán vzorek 10 plodů. Tyto plody byly uskladněny v chladírně v teplotě +1 až +2 °C pro pozdější organoleptické hodnocení. Standardní odrůdou byla zvolena ´Konference´, jako odrůda nejvíce rozšířená ve výsadbách. Žádná odrůda nepřekonala standardní odrůdu v násadě plodů. Hmotnost plodů nad 200 g měly odrůdy ´Morava´, ´Manon´ a ´Elektra´. Téměř celočerveným atraktivním vybarvením plodů vynikala odrůda ´Karina´. Rovněž odrůda ´Elektra´ se vyznačovala částečně červeným zbarvením plodů. Z hlediska chuti byla nejlépe hodnocena odrůda ´Morava´, pak následovaly odrůdy ´Karina´ a ´Mnon´.
Název v anglickém jazyce
Evaluation of autumn pear cultivars
Popis výsledku anglicky
Prospective autumn cultivars of pear (´Elektra´, ´Karina´, ´Manon´, ´Morava´), which were bred in the Czech Republic, are evaluated in the paper. Sample of ten fruits was taken from each cultivar. These fruits were stored in a cold chamber at the temperature from +1 to +2 oC for the organoleptic evaluation. ´Conference´ as the most grown pear cultivar in commercial plantations served as a standard for comparison. Remaining cultivars had lower or medium intensity of growth. ´Morava´, ´Manon´ and ´Elektra´ had fruit weight higher than 200 g. Fruits of cultivar ´Karina´ exceeded in attractive red colour almost over the whole surface area. ´Elektra´ had also partially red blush. Cultivar ´Morava´ had the best taste, followed by ´Karina´ and ´Manon´.
Klasifikace
Druh
C - Kapitola v odborné knize
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název knihy nebo sborníku
Nové odrůdy ovoce
ISBN
978-80-87030-04-2
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
25-31
Počet stran knihy
—
Název nakladatele
Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy s.r.o.
Místo vydání
Holovousy
Kód UT WoS kapitoly
—