Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Výsledky hodnocení odrůd rybízu původem z ČR v intenzivním systému pěstování

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F15%3A%230000614" target="_blank" >RIV/25271121:_____/15:#0000614 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Výsledky hodnocení odrůd rybízu původem z ČR v intenzivním systému pěstování

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V rámci výzkumu byli porovnáváni zástupci 4 novějších odrůd černého rybízu českého původu (Démon, Fokus, Lota, Morávia), 4 odrůd červeného rybízu (Jesan, Losan, Losinský pozdní, Rubigo) a 4 odrůd bílého rybízu (Jantar, Olin, Orion, Viktoria). Pro komparaci výsledků byly zvoleny odrůdy běžně rozšířené v sortimentu pěstování: černý Ben Conan, červený Rovada, bílý Blanka. Technologie pěstování byla realizována v systému pravokořenných sazenic tvarovaných do dvoukmenného vřetene s oporou, které bylo porovnáváno s tvarovaným keřem. Výsadba byla nakryta fólií upevněnou na konstrukci. Byla instalována půdopokryvná fólie a umělá závlaha. Za účelem produkce vysoce jakostních stolních plodů byla použita standardní ochrana a doplňková výživa. Zvolený spon byl 3 m x 0,8 m. Největší délky hroznů byly zjištěny u odrůdy černého rybízu Lota 11,3 cm (standardní odrůda Ben Conan 8,3 cm), odrůdy červeného rybízu Jesan 10,8 cm (standardní odrůda Rovada 11,0 cm) a odrůdy bílého rybízu Olin 13,5 cm (standardní odrůda Blanka 16,0 cm). Nejvyšší hmotnost sklizně na 1 rostlinu byla zaznamenána u černého rybízu v případě odrůdy Lota 3,08 kg (kontrolní odrůda Ben Conan 1,89 kg), u červeného rybízu u odrůdy Losan 4,45 kg (kontrolní odrůda Rovada 3,12 kg) a u bílého rybízu u odrůdy Viktoria 3,41 kg (kontrolní odrůda Blanka 4,87 kg). Shodně byly v organoleptickém hodnocení hodnoceny všechny odrůdy černého rybízu chuťově lépe než kontrolní odrůda, v případě červených rybízů odrůdy Jesan a Rubigo. Z bílých rybízů chuťově kontrolní odrůdu překonala odrůda Jantar. Diference nastaly v případě termínu sklizňové zralosti. V případě odrůd černého i bílého rybízu byl shodný interval tohoto parametru 18 dnů, u červených rybízů byl zjištěn interval 32 dnů.

  • Název v anglickém jazyce

    Evaluation of Czech currant cultivars planted in commercial growing technology

  • Popis výsledku anglicky

    Research was focused on comparison of Czech currant cultivars (4 blackcurrants – Démon, Fokus, Lota, Morávia; 4 red currants – Jesan, Losan, Losinský pozdní, Rubigo and 4 white currants – Jantar, Olin, Orion, Viktoria). Commonly spread blackcurrant Ben Conan, red currant Rovada and white currant Blanka were chosen as standards. Growing technology was two stem spindle with support and was compared to standard bush. Planting was covered with foil mounted on the construction. Ground foil cover and drop irrigation was also used. Standard chemical treatments as well as fertilization for high quality fruits were applied. Plants were planted in distance 3 m x 0.8 m. The longest clusters were detected in blackcurrant Lota – 11.3 cm (standard cultivar Ben Conan – 8.3 cm), red currant Jesan – 10.8 cm (standard Rovada – 11.0 cm) and white currant Olin– 13.5 cm (standard Blanka – 16.0 cm). The highest harvest per plant was found in blackcurrant Lota – 3.08 kg (standard cultivar Ben Conan – 1.89 kg), red currant Losan – 4.45 kg (standard Rovada – 3.12 kg) and white currant Viktoria – 3.41 kg (standard Blanka – 4.87 kg). Organoleptic evaluation was higher in tested blackcurrants compared with standard cultivar. Jesan and Rubigo were evaluated better than standard red currant cultivar. Jantar was the best from white currants in organoleptic evaluation and also better than standard cultivar. The differences were found in harvest time of observed cultivars. The range between early and late cultivar of blackcurrants as well as white currants was 18 days, while the range of red currants was 32 days.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QI111A141" target="_blank" >QI111A141: Výzkum nových technologií v pěstování angreštu a rybízu se zaměřením na kvalitu a využití plodů.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Vědecké práce ovocnářské

  • ISSN

    0231-6900

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

  • Číslo periodika v rámci svazku

    24

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    17-22

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus