Inovativní pěstování angreštu a rybízu se zaměřením na produkci stolních plodů, technologii a nutriční benefity
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F15%3A%230000627" target="_blank" >RIV/25271121:_____/15:#0000627 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00216305:26310/15:PR29001
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Inovativní pěstování angreštu a rybízu se zaměřením na produkci stolních plodů, technologii a nutriční benefity
Popis výsledku v původním jazyce
Metodika se zaměřuje na technologii pěstování, hodnocení a množení zkoumaných odrůd rybízů, angreštů a kříženců včetně látkového složení plodů a doporučení vhodné odrůdy pro produkci stolních plodů. Hodnocení je zaměřeno na pěstitelské, fenologické a hospodářské znaky, včetně senzorického hodnocení plodů, analýz látkového složení plodů a testování způsobů vegetativního množení. Odrůdy byly pěstovány v pokusné výsadbě VŠÚO Holovousy s.r.o. jako pravokořenné, ve sponu 3 x 0,8 m, půda byla kryta fólií proti znečištění plodů zeminou, meziřadí bylo udržováno zatravněné. Byla instalována kapková závlaha. Výsadba byla nadkryta folií upevněnou na konstrukci. Nadkrytí bylo použito pro získání vyšší kvality plodů – zamezovalo sprchávání pylu z květů rybízů a tím podpořilo plnost hroznů, dále sloužilo proti úpalu a praskání plodů angreštů, proti nepříznivým klimatickým činitelům, umožňovalo sklizeň v optimální zralosti nezávisle na počasí atd. Každá odrůda byla pěstována ve dvou tvarech - ve formě dvoukmenného vřetene ve tvaru V s použitím bambusové opory a dále v řezem tvarovaném keři. Zpracováním výsledků hodnocení jednotlivých znaků u testovaných odrůd bylo zjištěno, že více atraktivní plody pro produkci stolního ovoce lze získat s využitím technologie vřetene ve tvaru V oproti tvarovanému keři. Rozdíly mezi technologiemi byly více patrné u rybízů oproti angreštům. Z hlediska látkového složení dosáhly nejlepších výsledků černé rybízy, dále následovaly angrešty, kříženci, červené a bílé rybízy. Nejvyšší výtěžnost šťávy byla zjištěna u červených rybízů. Pro většinu odrůd rybízů, ale i pro křížence se jeví jako vhodnější klasická metoda množení pomocí dřevitých řízků, a to s lepším výsledkem při podzimním množení oproti jarnímu. U angreštů je vhodné použít metodu množení na množárenských stolech, přičemž lepší výsledky byly zjištěny při použití dřevitých řízků oproti bylinným.
Název v anglickém jazyce
Innovative cultivation of gooseberry and currant focused on the production of table fruits, technology and nutritional benefits
Popis výsledku anglicky
The methodology focuses on the technology of cultivation, propagation and evaluation of examined cultivars of currants, gooseberries and hybrids, including composition of substances in fruits and recommend suitable cultivars for table fruit production. Evaluation is focused on growing, phenological and economic characteristics, including sensory evaluation of fruits, analyses of chemical composition and testing of methods of vegetative propagation. Cultivars were grown in experimental planting of RBIP Holovousy Ltd. in distance of 3 x 0,8 m, ground was covered with foil, area between rows was covered with grass. Drop irrigation was installed. Planting was covered with foil mounted on the construction. Foil cover was used to obtain higher fruit quality - to prevent washing pollen off from flowers of currants and obtain the fullness of clusters, also prevent sunburn and cracking of gooseberry fruits, moreover protect against negative climatic factors, and allow optimum ripeness at harvest regardless of the weather etc. Each variety was grown in two forms - as two-stem spindle with bamboo support and shaped bush. Results of evaluated characteristics in tested cultivars showed more attractive fruits for table fruit production using the technology of the two-stem spindle compared with shaped bush. The differences between technologies were more apparent in currants compared with gooseberries. In terms of substance composition the best results achieved blackcurrants, followed with gooseberries, hybrids, red and white currants. The highest juice yield was found in red currants. Standard method of propagation using woody cuttings seems to be appropriate for most cultivars of currants and also for hybrids. Better results were found in autumn term of propagation compared with spring term. Suitable method for propagation of gooseberries was method using multiplication tables. Better results were found when using woody cuttings compared with herbal cuttings.
Klasifikace
Druh
N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI111A141" target="_blank" >QI111A141: Výzkum nových technologií v pěstování angreštu a rybízu se zaměřením na kvalitu a využití plodů.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
Inovativní pěstování angreštu a rybízu
Číslo předpisu
UKZUZ 038507/2015
Technické parametry
Ovocnářská unie České republiky, IČ 44477325, 7. 12. 2015. Ing. Martin Ludvík, Holovousy 129, 508 01 Hořice, tel. 603 227 889.
Ekonomické parametry
Uživatelé výsledků budou zejména pěstitelé, školkaři, prodejci a spotřebitelé stolního drobného ovoce. Na základě marketingového průzkumu je předpoklad zvýšení spotřeby čerstvých angreštů, rybízů a kříženců o 10 % celkově za dobu 5 let, což představuje zvýšení tržeb o 31,5 milionu Kč při reálné prodejní ceně 40 Kč/kg. Současná výše spotřeby rybízu a angreštu na 1 obyvatele je uváděna v ČR v hodnotě 1,5 kg ročně. Při 20% podílu zisku z tržeb to představuje zisk 6,3 milionu Kč. Celkem by připadalo 210 sezónních pracovních míst pro zajištění sklizně, což odpovídá požadavkům na množství předpokládané navýšené sklizně. Přínosem pro spotřebitele je zdravotní účinek konzumace čerstvého bobulového ovoce s vysokým obsahem vitaminů, antioxidantů a dalších zdraví prospěšných látek. Aktivity podpořené rozvojem pěstování stolních plodů drobného ovoce přispějí také k rozvoji venkova. Využití poznatků z metodiky je přínosem jak pro pěstitele, školkaře a spotřebitele, tak pro vzdělávací instituce (školy).
Označení certifikačního orgánu
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Hroznová 2, 656 06 Brno
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů