Hodnocení sezónních změn v minerálním složení listů a plodů u Malus Domestica Borkh. ´Golden Delicious´ v průběhu vegetace
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F17%3AN0000042" target="_blank" >RIV/25271121:_____/17:N0000042 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00027006:_____/17:00004333
Výsledek na webu
<a href="https://www.cabdirect.org/cabdirect/FullTextPDF/2018/20183071746.pdf" target="_blank" >https://www.cabdirect.org/cabdirect/FullTextPDF/2018/20183071746.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Hodnocení sezónních změn v minerálním složení listů a plodů u Malus Domestica Borkh. ´Golden Delicious´ v průběhu vegetace
Popis výsledku v původním jazyce
Ve dvouletém experimentu (2015–2016) založeném ve výsadbě jabloní odrůdy ´Golden Delicious´ byly hodnoceny změny v minerálním složení listů a plodů v závislosti na vývojových fázích jabloně. Získané výsledky ukázaly spojitost mezi obsahem živin a fyziologickými procesy v rostlině během vegetace. Nejvyšší obsah makroelementů N, P i K byl v listech stanoven na počátku vegetace, s následujícím průběhem vegetace obsah těchto prvků klesá. Naproti tomu obsah vápníku v listech měl opačný průběh. Zjištěné hodnoty obsahu mikroelementů v listech za rok 2015 (zejména Fe a Mn) jsou oproti roku 2016 odlišné. U prvků Zn a B nebyly pozorovány žádné výrazné změny v obsahu.
Název v anglickém jazyce
Evaluation of seasonal variation in mineral composition of leaves and fruits of Malus domestica Borkh. ´Golden Delicious´ troughout growing season
Popis výsledku anglicky
In two-year experiment (2015–2016) founded in apple orchard variety ´Golden Delicious´ seasonal variation in mineral composition of leaves and fruits depending on phenological stages were evaluated. Th e achieved results reveal compliance between nutrient content and plant physiological processes throughout the growing season. The highest concentrations of macronutrients N, P and K in leaves were determined at the begining of growing season, in the following period the content of N, P, K slowly decreased. By contrast, the progress in Ca content in leaves was reverse. Measured values of micronutrients content in 2015 were diff erent (especially Fe and Mn) compared with 2016. In case of Zn and B, there were observed no variations in their content throughout the growing season.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40101 - Agriculture
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Vědecké práce ovocnářské
ISSN
0231-6900
e-ISSN
—
Svazek periodika
—
Číslo periodika v rámci svazku
25
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
14
Strana od-do
89-102
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—