Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Jahodník v ekologické produkci - kvalita a prodloužení skladovatelnosti plodů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F18%3AN0000007" target="_blank" >RIV/25271121:_____/18:N0000007 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Jahodník v ekologické produkci - kvalita a prodloužení skladovatelnosti plodů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem našeho experimentu v letech 2016–2017 bylo vyhodnocení vybraného sortimentu perspektivních odrůd jahodníku, porovnání sklizňových a kvalitativních parametrů. Hodnocena byla také uchovatelnost plodů ve speciálních obalech. Do pokusu byly zařazeny odrůdy ´Flair´, ´Rumba´, ´Sussette´. Nejvyšší výnos plodů tržní kvality za hodnocené dvouleté období vykázala odrůda ´Sussette´, následovala ´Rumba´ a ´Fair´. Vysokou pevností plodů se vyznačují odrůdy ´Flair´ a ´Sussette´. Hodnocené odrůdy ´Flair´ a ´Rumba´ se navzájem nelišily svým obsahem refraktometrické sušiny, jejich obsah se pohyboval v rozmezí hodnot 9,1 – 10,9 °Brix. U odrůdy ´Sussette´ byl obsah refraktometrické sušiny mírně vyšší 11,4 – 12,3 °Brix. Pozitivní efekt skladování byl nejvýraznější v obalech Xtend u obou odrůd ´Rumba´ i ´Sussette´, kde plody po 14 dnech skladování byly velmi dobré kvality. Celkově slabší výsledky měly odrůdy v obalech Saypek. Lze konstatovat, že obaly mají pozitivní vliv na celkovou kvalitu skladovaných plodů jahod, prodlouží skladování (proti kontrolní variantě) nejméně o 3-5 dnů.

  • Název v anglickém jazyce

    Strawberry in ecological production - quality and extension of storage

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of our experiment in the years 2016 - 2017 was evaluation of selected assortment of prospective strawberry cultivars, comparison of the harvest and quality parameters. Fruit storage in the special packages was also evaluated. The cultivars ´Flair´, ´Rumba´ and ´Sussette´ were included in the experiment. Cultivar ´Sussette´ showed the highhest yield of the market-quality fruits for the two-year period, followed by ´Rumba´ and ´Fair´. ´Flair´ and ´Sussette´ have high firmness. The 'Flair' and 'Rumba' weren´t different in their content of refractometric solids, ranging from 9.1 – 10.9 °Brix. The contect of refractometric solids of cultivar ´Sussette´ was slightly higher (11.4 – 12.3 °Brix). The positive effect of storage was most pronounced in the Xtend packages of both 'Rumba' and 'Isussette' cultivars, where the fruits were very good quality after 14 days of storage. In conlusion , the weaker results were in the packages Saypek. It may be noted that, the packaging has a positive influence on the overall quality of stored strawberry fruits and prolongs storage (in comparison with control variant) by at least 3-5 days.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Zahradnictví

  • ISSN

    1213-7596

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    17

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    18-20

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus