Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

První výsledky kryoprezervace ovocných druhů s využitím par kapalného dusíku

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F20%3AN0000033" target="_blank" >RIV/25271121:_____/20:N0000033 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    První výsledky kryoprezervace ovocných druhů s využitím par kapalného dusíku

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem předkládané práce je seznámit ovocnářskou veřejnost s možnostmi alternativního laboratorního uchování explantátů genetických zdrojů ovocných rostlin v parách kapalného dusíku. Metoda je založena na uchovávání rostlinného materiálu při velmi nízkých kryogenních teplotách -150 až -170 °C. U všech testovaných odrůd jabloně byla v rozsahu 24 až 84 % po kryoprezervaci v parách kapalného dusíku zaznamenána podle bonitační stupnice na řezu pupenem zelená barva pletiv (stupeň 5) dávající předpoklad životnosti a schopnosti regenerace. Na řezu výhonů u slivoní po kryoprezervaci převládalo hnědé až hnědozelené zabarvení svědčící o silném mrazovém poškození buněk a oxidaci vytékajících fenolických látek. Pro širší využití této metody dlouhodobého uchovávání ovocných druhů je nutné další zkoumání mechanismů zapojených do indukce tolerance k dehydrataci a kryoprezervaci.

  • Název v anglickém jazyce

    First results of cryopreservation of fruit species in liquid nitrogen vapours

  • Popis výsledku anglicky

    This work aims at to inform the fruit growing public about laboratory preservation of explants of fruit genetic resources in liquid nitrogen vapours. The method comprises the storage of plant material at ultralow cryogenic temperatures of -150 to -170 °C. The green colour of tissues on a bud cut (degree 5) was recorded according to the evaluation scale in the range of 24 to 84% in all tested apple cultivars after cryopreservation in liquid nitrogen vapours. This fact indicates viability and ability to regenerate. A brown to brown-green colour dominating on the cut of plum tissues after cryopreservation hints at severe frost damage of the cells and oxidation of the phenolic compounds. Further investigation of the mechanisms involved in the induction of tolerance to dehydration and cryopreservation is necessary for wider use of this method of long-term preservation of fruit species.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/LO1608" target="_blank" >LO1608: Výzkumné ovocnářské centrum</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Zahradnictví

  • ISSN

    1213-7596

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    19

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    38-40

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus