První výsledky kryoprezervace ovocných druhů s využitím par kapalného dusíku
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F20%3AN0000033" target="_blank" >RIV/25271121:_____/20:N0000033 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
První výsledky kryoprezervace ovocných druhů s využitím par kapalného dusíku
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem předkládané práce je seznámit ovocnářskou veřejnost s možnostmi alternativního laboratorního uchování explantátů genetických zdrojů ovocných rostlin v parách kapalného dusíku. Metoda je založena na uchovávání rostlinného materiálu při velmi nízkých kryogenních teplotách -150 až -170 °C. U všech testovaných odrůd jabloně byla v rozsahu 24 až 84 % po kryoprezervaci v parách kapalného dusíku zaznamenána podle bonitační stupnice na řezu pupenem zelená barva pletiv (stupeň 5) dávající předpoklad životnosti a schopnosti regenerace. Na řezu výhonů u slivoní po kryoprezervaci převládalo hnědé až hnědozelené zabarvení svědčící o silném mrazovém poškození buněk a oxidaci vytékajících fenolických látek. Pro širší využití této metody dlouhodobého uchovávání ovocných druhů je nutné další zkoumání mechanismů zapojených do indukce tolerance k dehydrataci a kryoprezervaci.
Název v anglickém jazyce
First results of cryopreservation of fruit species in liquid nitrogen vapours
Popis výsledku anglicky
This work aims at to inform the fruit growing public about laboratory preservation of explants of fruit genetic resources in liquid nitrogen vapours. The method comprises the storage of plant material at ultralow cryogenic temperatures of -150 to -170 °C. The green colour of tissues on a bud cut (degree 5) was recorded according to the evaluation scale in the range of 24 to 84% in all tested apple cultivars after cryopreservation in liquid nitrogen vapours. This fact indicates viability and ability to regenerate. A brown to brown-green colour dominating on the cut of plum tissues after cryopreservation hints at severe frost damage of the cells and oxidation of the phenolic compounds. Further investigation of the mechanisms involved in the induction of tolerance to dehydration and cryopreservation is necessary for wider use of this method of long-term preservation of fruit species.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/LO1608" target="_blank" >LO1608: Výzkumné ovocnářské centrum</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Zahradnictví
ISSN
1213-7596
e-ISSN
—
Svazek periodika
19
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
38-40
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—