Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Laboratorní metody v boji proti suchu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F21%3AN0000031" target="_blank" >RIV/25271121:_____/21:N0000031 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Laboratorní metody v boji proti suchu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Každá doba přináší pro pěstitele stále nové a nové výzvy. Aktuálně ve spojitosti s globální změnou klimatu patří mezi hlavní problémy, a to nejen v zemědělství, výskyt sucha. Vzhledem k prognózám vývoje klimatu lze déletrvající sucho ve střední Evropě do budoucna očekávat stále častěji. Proto se současný zemědělský výzkum zaměřuje právě i na řešení této problematiky. Boj se suchem může začínat už v laboratoři, kde jsou rostliny uměle vystaveny nedostatku vody a následně jsou hodnoceny jejich reakce na tyto stresové podmínky. Poznatky z takových experimentů mohou být velmi přínosné především pro šlechtitele nových suchu odolných odrůd. Zahradnictví, 2021, 20(6): 8–9. ISSN 1213-7596.

  • Název v anglickém jazyce

    Laboratory methods fight drought

  • Popis výsledku anglicky

    Every age brings growers new challenges. Currently, in connection with global climate change, the main problem is the occurrence of drought. Due to climate forecasts, a prolonged drought in Central Europe can be expected in the future. Therefore, current agricultural research focuses on addressing this issue. The fight against drought can begin in the laboratory, where the plants are artificially exposed to a lack of water and then their reactions to these stressful conditions are evaluated. The knowledge from such experiments can be very beneficial especially for breeders of new drought-resistant cultivars.Zahradnictví, 2021, 20(6): 8–9. ISSN 1213-7596.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů