Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

In vitro množení vybraných druhů jádrovin

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F22%3AN0000017" target="_blank" >RIV/25271121:_____/22:N0000017 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    In vitro množení vybraných druhů jádrovin

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem této práce byla optimalizace technik založení in vitro kultur a mikropropagace explantátů čtyř odrůd jádrovin. Jako sterilizační činidlo byl u výchozích in vitro kultur použit roztok chloridu rtuťnatého o koncentraci 0,15 %. Po sterilizaci se viditelné mikrobiální kontaminace nevyskytovaly. Multiplikační experiment byl proveden s jabloněmi ´Golden Delicious´, ´Táborita´ a ´Panenské zlepšené´ a s hrušní ´Williamsova´. Bylo použito živné médium Murashige a Skoog s 6-benzylaminopurinem (BAP) v koncentraci 1, 2 a 4 mg/l. Nejvyššího koeficientu množení (2,83) bylo dosaženo u odrůdy ´Golden Delicious´, zatímco nejméně postranních prýtů ze všech zkoumaných jabloní tvořila odrůda Panenské zlepšené. U odrůdy hrušně Williamsova se použitím cytokininu BAP nepodařilo multiplikaci vyvolat vůbec.

  • Název v anglickém jazyce

    In vitro multiplication of selected species of pome fruit

  • Popis výsledku anglicky

    This work aimed at optimisation of in vitro culture establishment and micropropagation technique for four pome fruit varieties. Mercury (II) chloride solution was used as the sterilisation agent at a concentration of 0.15 %. No visible microbiological contamination occurred after sterilisation. The multiplication experiment was conducted with apple varieties Golden Delicious, Táborita, and Panenské zlepšené, and with the pear Williamsova. Murashige and Skoog growth medium containing 1, 2, and 4 mg/l 6-benzylaminopurine (BAP) was used. The highest multiplication coefficient of 2.83 was achieved for Golden Delicious, while the lowest number of lateral shoots was observed for Panenské zlepšené. No multiplication of pear variety Williamsova occurred using any media containing BAP.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK21020395" target="_blank" >QK21020395: Produkce fytoplazem prostých školkařských výpěstků a jejich ochrana před reinfekcí</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Zahradnictví

  • ISSN

    1213-7596

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    21

  • Číslo periodika v rámci svazku

    9

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    8-10

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus