In vitro množení vybraných druhů jádrovin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F22%3AN0000017" target="_blank" >RIV/25271121:_____/22:N0000017 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
In vitro množení vybraných druhů jádrovin
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem této práce byla optimalizace technik založení in vitro kultur a mikropropagace explantátů čtyř odrůd jádrovin. Jako sterilizační činidlo byl u výchozích in vitro kultur použit roztok chloridu rtuťnatého o koncentraci 0,15 %. Po sterilizaci se viditelné mikrobiální kontaminace nevyskytovaly. Multiplikační experiment byl proveden s jabloněmi ´Golden Delicious´, ´Táborita´ a ´Panenské zlepšené´ a s hrušní ´Williamsova´. Bylo použito živné médium Murashige a Skoog s 6-benzylaminopurinem (BAP) v koncentraci 1, 2 a 4 mg/l. Nejvyššího koeficientu množení (2,83) bylo dosaženo u odrůdy ´Golden Delicious´, zatímco nejméně postranních prýtů ze všech zkoumaných jabloní tvořila odrůda Panenské zlepšené. U odrůdy hrušně Williamsova se použitím cytokininu BAP nepodařilo multiplikaci vyvolat vůbec.
Název v anglickém jazyce
In vitro multiplication of selected species of pome fruit
Popis výsledku anglicky
This work aimed at optimisation of in vitro culture establishment and micropropagation technique for four pome fruit varieties. Mercury (II) chloride solution was used as the sterilisation agent at a concentration of 0.15 %. No visible microbiological contamination occurred after sterilisation. The multiplication experiment was conducted with apple varieties Golden Delicious, Táborita, and Panenské zlepšené, and with the pear Williamsova. Murashige and Skoog growth medium containing 1, 2, and 4 mg/l 6-benzylaminopurine (BAP) was used. The highest multiplication coefficient of 2.83 was achieved for Golden Delicious, while the lowest number of lateral shoots was observed for Panenské zlepšené. No multiplication of pear variety Williamsova occurred using any media containing BAP.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK21020395" target="_blank" >QK21020395: Produkce fytoplazem prostých školkařských výpěstků a jejich ochrana před reinfekcí</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Zahradnictví
ISSN
1213-7596
e-ISSN
—
Svazek periodika
21
Číslo periodika v rámci svazku
9
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
8-10
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—