Délka období chladu v době vegetačního klidu u třešní
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F23%3AN0000018" target="_blank" >RIV/25271121:_____/23:N0000018 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Délka období chladu v době vegetačního klidu u třešní
Popis výsledku v původním jazyce
Ovocné druhy mírného pásu potřebují k dokončení svého životního cyklu během vegetačního klidu (dormance) akumulovat určité množství chladu, které je odrůdově specifické. Toto období chladného počasí je možné hodnotit v hodinách (Chill hours; CH). V průběhu dormance dochází u ovocných stromů k přechodnému zastavení nebo omezení fyziologických procesů. V klimatizované komoře bylo v letech 2017 až 2023 testováno celkem 64 odrůd třešní na požadovanou délku chladného období. Výsledky potvrdily rozdílné požadavky na délku období chladu u hodnocených odrůd. Nejnižší požadavek na délku období chladu byl vyhodnocen u odrůd ‚Adélka‘ a ‚Koburska rana´ (méně než 500 CH) vypočítanými podle Chilling Hours Model. Odrůdy ‚Kasandra‘, ‚Kišiněvskaja‘ a ‚Klecanska‘ vykazovaly nízký až střední požadavek (v rozmezí 500 – 750 CH). Se středním až vysokým požadavkem (750 - 1000 CH) bylo hodnoceno 40 odrůd. S vysokým požadavkem na délku období chladu (1000 – 1500 CH) bylo hodnoceno 21 odrůd. S velmi vysokým požadavkem (nad 1500 CH) nebyla žádná odrůda hodnocena.
Název v anglickém jazyce
Testing cherry cultivars for the requirement of the lenght of cold period in dormancy period
Popis výsledku anglicky
Temperate fruit species need to accumulate a cultivar-specific amount of a cold period (chill) to complete their life cycle during dormancy period. This period is possible evaluate in chill hours (CH). Totally 64 cherry cultivars was tested in the air-conditioned growth chamber in period from 2017 till 2023. Results confirmed different chill requirements of evaluated cultivars. The lowest chilling requirement was assessed for cultivars ‘Adélka’ and ‘Koburska rana’, that are cultivars evaluated in the low chilling requirement category with CH below 500 calculated according the Chilling Hours Model. Cultivars ‘Kasandra’, ‘Kišiněvskaja’ and ‘Klecanska’ with chilling hour requirement in the range of 500 – 750 CH are also the only ones in the low – moderate chilling requirement category. 40 cultivars were evaluated in the category moderate – high requirement (750 - 1000 CH). In the high requirement category with 1000 - 1500 CH were classified 21 cultivars. With a very high demand (over 1500 CH) no variety was evaluated.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40105 - Horticulture, viticulture
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Zahradnictví
ISSN
1213-7596
e-ISSN
—
Svazek periodika
22
Číslo periodika v rámci svazku
10
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
38 - 40
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—