Hodnocení růstových a produkčních parametrů vybraných odrůd slivoní v letech 2019–2023
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F24%3AN0000032" target="_blank" >RIV/25271121:_____/24:N0000032 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://vpovsuo.cz/hodnoceni-rustovych-a-produkcnich-parametru-vybranych-odrud-slivoni-v-letech-2019-2023/" target="_blank" >https://vpovsuo.cz/hodnoceni-rustovych-a-produkcnich-parametru-vybranych-odrud-slivoni-v-letech-2019-2023/</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.60702/c37j-6882" target="_blank" >10.60702/c37j-6882</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Hodnocení růstových a produkčních parametrů vybraných odrůd slivoní v letech 2019–2023
Popis výsledku v původním jazyce
Článek byl vydán v podzimním čísle Vědeckých prácí ovocnářských (č. 30/2/24), Pojednává o zhodnocení růstových a produkčních parametrů vybraných odrůd slivoní. Slivoně jsou jedním z nejrozšířenějších druhů ovoce pěstovaného v České republice. Poptávka po švestkách se zvyšuje nejen za účelem zpracování do marmelád, povidel nebo na pálení, ale začíná se zvyšovat i poptávka po samotných plodech jako desertním ovoci. Proto je nezbytné, aby šlechtitelské stanice produkovaly genotypy vhodné pro konzum i zpracování. Důležité je pak hodnocení růstových parametrů, kvality plodů a plodnosti většiny dostupných odrůd na trhu v místních klimatických podmínkách daného regionu. Při nevhodném výběru odrůd dochází k velkým ekonomickým ztrátám. Pro tuto studii byly vybrány odrůdy ‘Bluefree’, ‘Čačanská lepotica’, ‘Haganta’, ‘Jojo’, ‘Jubileum’, ‘Presenta’, ‘President’, ‘Simona’, ‘Tophit’, ‘Kulinaria’. Stromy byly hodnoceny v přirozených podmínkách sadu po dobu 5 let. Sledovány byly parametry násada květů, násada plodů, doba kvetení a sklizně, velikost plodů, celková kvalita plodů a cukernatost. Odrůdy ‘Bluefree’, ‘Haganta’, ‘Kulinaria’ a ‘President’ dosáhly největší velikosti plodů a vysokých hodnot cukernatosti a byly tedy nejvhodnější pro pěstování za účelem přímé konzumace. Nejvyšší cukernatost pak měly odrůdy ‘Haganta’, ‘President’ a ‘Presenta’, čímž se nejvíce hodily pro zpracovatelský průmysl.
Název v anglickém jazyce
Evaluation of growth and production parameters of selected plum varieties in 2019–2023
Popis výsledku anglicky
The article was published in the autumn issue of Scientific Papers of Pomology (No. 30/2/24), It deals with the evaluation of growth and production parameters of selected plum varieties. Plums are one of the most widely grown fruits in the Czech Republic. The demand for plums is increasing not only for the purpose of processing them into marmalades, preserves or for distilling, but also for the fruit itself as a dessert fruit. Therefore, it is crucial that breeding stations are producing genotypes suitable for consumption and processing. Evaluation of the growth parameters, fruit quality and fruit production of most of the varieties available on the market in the local climatic conditions of the region is important. If varieties are not properly selected, large economic losses are caused. The varieties selected for this study were ‘Bluefree’, ‘Cacanska lepotica’, ‘Haganta’, ‘Jojo’, ‘Jubileum’, ‘Presenta’, ‘President’, ‘Simona’, ‘Tophit’, ‘Kulinaria’. Trees were evaluated in the natural conditions of the orchard for 5 years. The monitored parameters were flower onset, fruit onset, flowering and harvesting time, fruit size, overall fruit quality and sugar content. The varieties ‘Bluefree’, ‘Haganta’, ‘Kulinaria’ and ‘President’ had the largest fruit size and high sugar contents and therefore were the most suitable for direct consumption. The varieties with the highest sugar content were ‘Haganta’, ‘President’ and ‘Presenta’, making them the most suitable for the processing market.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Vědecké práce ovocnářské
ISSN
—
e-ISSN
2695-1347
Svazek periodika
30
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
23-31
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—