Soubor nových genetických zdrojů ječmene jarního s recesivní alelou genu waxy
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F08%3A%230000426" target="_blank" >RIV/25328859:_____/08:#0000426 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Soubor nových genetických zdrojů ječmene jarního s recesivní alelou genu waxy
Popis výsledku v původním jazyce
Nové genetické zdroje ječmene jarního s bezpluchým (KM2551.469.1/02, KM2645.412.1.1.1.03, KM2624.316.4.05) a pluchatým zrnem (KM2640./411.7.2.11, KM2460.312.00.494.3.02-1 a KM2460.312.00.494.3.02-2) jsou nositeli recesivní alely genu waxy (pro snížený podíl polysacharidu škrobu ? amylózy a zvýšený podíl polysacharidu amylopektinu); ověření bylo provedeno pomocí molekulárních markérů. Jsou charakterizovány vyšším potenciálem produktivity ve srovnání s výchozími donory alel nud a waxy, chemicky ověřenou přítomností vyššího obsahu beta-glukanů a o cca 50-70% sníženým obsahem amylózy v zrnu. Oproti původním donorům alely waxy mají v tuzemských pěstebních podmínkách významně vyšší odolnost houbovým chorobám (zejména vůči padlí travnímu - až o 3 body). Materiály jsou určeny k využití ve výzkumu a šlechtění ječmene jarního pro potravinářské využití. Byly protokolárně předány do Kolekce genetických zdrojů ječmene jarního při Genové bance VÚRV, v.v.i. Praha-Ruzyně.
Název v anglickém jazyce
Set of new genetic resources of spring barley with recessive allele of waxy gene
Popis výsledku anglicky
New genetic resources of spring barley with hulless (KM2551.469.1/02, KM2645.412.1.1.1.03, KM2624.316.4.05) and hulled grain (KM2640./411.7.2.11, KM2460.312.00.494.3.02-1 and KM2460.312.00.494.3.02-2) are donors of a recessive allele of gene waxy (for reduced starch polysaccharide ? amylose and increased amylopectin polysaccharide proportions), which was tested using molecular markers. They are characterized by higher potential productivity vs. initial donors of alleles nud and waxy, chemically verifiedpresence of higher beta-glucans content and ca. 50-70% lower amylose content in grain. In contrast to initial donors of the allele waxy, they exhibit considerably better resistance to fungal diseases (especially to powdery mildew up to 3 scores) under our growing conditions. The materials are intended for the research and breeding of spring barley for food purposes. They were provided based on protocols to the Collection of Spring Barley Genetic Resources at the Genebank, CRI Prague-Ruz
Klasifikace
Druh
G<sub>funk</sub> - Funkční vzorek
CEP obor
GE - Šlechtění rostlin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1G57064" target="_blank" >1G57064: Využití polymorfismu repetitivních oblastí genomu obilnin pro charakterizaci genových zdrojů a šlechtitelských materiálů</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
KM2
Číselná identifikace
—
Technické parametry
recesivní alela waxy, snížený obsah amylózy, vyšší obsah beta-glukanů, bezpluché zrno
Ekonomické parametry
O 50-70% nižší obsah polysacharidu amylózy oproti standardním odrůdám ječmene
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
25328859
Název vlastníka
Agrotest fyto, s.r.o.
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
P - Využití výsledku jiným subjektem je v některých případech možné bez nabytí licence
Požadavek na licenční poplatek
Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek
Adresa www stránky s výsledkem
—