Kvalita potravinářské pšenice sklizené v ČR letech 2011 ? 2013
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F14%3A%230000812" target="_blank" >RIV/25328859:_____/14:#0000812 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kvalita potravinářské pšenice sklizené v ČR letech 2011 ? 2013
Popis výsledku v původním jazyce
Analýza výsledků dosahované kvality potravinářské pšenice sklizené v České republice v letech 2011 ? 2013 ukázala značný vliv počasí, zejména pak rozložení srážek v průběhu vegetačního období. Potvrdil se však také význam volby správné odrůdy i vliv podmínek pěstování, zejména úrovně hnojení. Ve všech sledovaných letech se projevila celkově dobrá kvalita bílkovin, která je vlastností podmíněnou především geneticky. Každý ze sledovaných let měl svá specifika. Rok 2011 byl typický vyššími výnosy, které byly ovšem někdy doprovázeny nižšími obsahy bílkovin. Projevil se tzv. zřeďovací efekt, kdy intenzivní tvorba sušiny předbíhá příjem živin z půdy. Sklizeň 2012 byla nadprůměrná s ohledem na výborný obsah N-látek a vysoké hodnoty Zelenyho testu, při hodnocení podle čísla poklesu se jednalo o ročník průměrný. Nejproblematičtějším parametrem byla v roce 2012 objemová hmotnost Sklizeň roku 2013 je možno celkově hodnotit jako velmi dobrou, a to jak s ohledem na výnos, tak i kvalitu. Specifitou
Název v anglickém jazyce
Quality of food wheat harvested in the Czech Republic within 2011 ? 2013
Popis výsledku anglicky
Analysis of achieved quality of wheat harvested in the Czech Republic in the years 2011 - 2013 showed considerable influence of weather, especially the distribution of rainfall during the growing season. However, it also confirmed the importance of choosing the right varieties and influence growing conditions, particularly levels of fertilization. In all the years was reflected good overall quality protein, which is primarily genetically conditioned properties. Each harvest year had its own specifics. The year 2011 was typical of higher yields, which were, however, sometimes accompanied by lower protein content. Dilution effect became evident when intense dry matter formation is ahead of nutrients uptake from the soil. The harvest in 2012 was above average with respect to the excellent level of protein and high value Zeleny test, in the assessment by falling number was a year average. The most problematic parameter was in the 2012 was bulk density. Harvest year of 2013 can be generally
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
62
Číslo periodika v rámci svazku
8, příloha
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
18-22
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—