Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Kvalita potravinářské pšenice sklizené v ČR letech 2011 ? 2013

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F14%3A%230000812" target="_blank" >RIV/25328859:_____/14:#0000812 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Kvalita potravinářské pšenice sklizené v ČR letech 2011 ? 2013

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Analýza výsledků dosahované kvality potravinářské pšenice sklizené v České republice v letech 2011 ? 2013 ukázala značný vliv počasí, zejména pak rozložení srážek v průběhu vegetačního období. Potvrdil se však také význam volby správné odrůdy i vliv podmínek pěstování, zejména úrovně hnojení. Ve všech sledovaných letech se projevila celkově dobrá kvalita bílkovin, která je vlastností podmíněnou především geneticky. Každý ze sledovaných let měl svá specifika. Rok 2011 byl typický vyššími výnosy, které byly ovšem někdy doprovázeny nižšími obsahy bílkovin. Projevil se tzv. zřeďovací efekt, kdy intenzivní tvorba sušiny předbíhá příjem živin z půdy. Sklizeň 2012 byla nadprůměrná s ohledem na výborný obsah N-látek a vysoké hodnoty Zelenyho testu, při hodnocení podle čísla poklesu se jednalo o ročník průměrný. Nejproblematičtějším parametrem byla v roce 2012 objemová hmotnost Sklizeň roku 2013 je možno celkově hodnotit jako velmi dobrou, a to jak s ohledem na výnos, tak i kvalitu. Specifitou

  • Název v anglickém jazyce

    Quality of food wheat harvested in the Czech Republic within 2011 ? 2013

  • Popis výsledku anglicky

    Analysis of achieved quality of wheat harvested in the Czech Republic in the years 2011 - 2013 showed considerable influence of weather, especially the distribution of rainfall during the growing season. However, it also confirmed the importance of choosing the right varieties and influence growing conditions, particularly levels of fertilization. In all the years was reflected good overall quality protein, which is primarily genetically conditioned properties. Each harvest year had its own specifics. The year 2011 was typical of higher yields, which were, however, sometimes accompanied by lower protein content. Dilution effect became evident when intense dry matter formation is ahead of nutrients uptake from the soil. The harvest in 2012 was above average with respect to the excellent level of protein and high value Zeleny test, in the assessment by falling number was a year average. The most problematic parameter was in the 2012 was bulk density. Harvest year of 2013 can be generally

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    62

  • Číslo periodika v rámci svazku

    8, příloha

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    18-22

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus