Výzkum odlišných typů zabarvení zrna pšenice způsobených látkami s antioxidačním účinkem, jejich využití pro tvorbu odrůd s příznivým zdravotním benefitem pro výživu člověka a zvířat
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F16%3AN0000077" target="_blank" >RIV/25328859:_____/16:N0000077 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Výzkum odlišných typů zabarvení zrna pšenice způsobených látkami s antioxidačním účinkem, jejich využití pro tvorbu odrůd s příznivým zdravotním benefitem pro výživu člověka a zvířat
Popis výsledku v původním jazyce
Workshop je zaměřen na schopnost pšenice syntetizovat anthocyaniny a karotenoidy v zrnu pšenice. Jedná se o důležité látky vykazující antioxidační účinek příznivý pro zdraví konzumentů. Workshopu se zúčastnilo 23 lidí. Na workshopu vystoupili s přednáškami: Ing. Tomáš Vyhnánek, Ph.D., Ing. Mária Presinszká, Ing. Klára Štiasna, Prof. Dr. Ing. Luděk Hřivna, Doc. MVDr. Leoš Pavlata, Ph.D. (Mendelova univerzita v Brně), Ing. Petr Martinek, CSc., Ing. Ondřej Jirsa, Ph.D. (Agrotest fyto, s.r.o., Kroměříž), Ing. Matyáš Orsák, Ph.D. (ČZU Praha), Doc. RNDr. Eva Anzenbacherová, CSc. (LF UP Olomouc), Mgr. Bohumila Matysová (PRO-BIO, s. r. o.), odpoledne se konala exkurze do pokusů se zvířaty Ing. Mgr. Eva Mrkvicová, Ph.D. (Mendelova univerzita v Brně). Na tomto pracovišti využívány moderní analytické metody pro studium jednotlivých typů anthokyanů a karotenoidů a jejich koncentrace v zrnech během chovu. Účinek těchto látek je testován na drůbeži.
Název v anglickém jazyce
Research of the wheat different grain discoloration types caused by substances with antioxidant effects, their use for development of varieties with positive health benefit for human and animal nutrition
Popis výsledku anglicky
The workshop was focuses on the ability of wheat to synthesize anthocyanins and carotenoids in wheat grain. These are important substances exhibiting an antioxidant effect favourable to the health of consumers. The workshop was attended by 23 people. On the workshop was presented various lectures: Ing. Tomáš Vyhnánek, Ph.D., Ing. Mária Presinszká, Ing. Klára Štiasna, Prof. Dr. Ing. Luděk Hřivna, Doc. MVDr. Leoš Pavlata, Ph.D. (Mendel University in Brno), Ing. Petr Martinek, CSc., Ing. Ondřej Jirsa, Ph.D. (Agrotest Fyto, Ltd. Kromeriz), Ing. Matyáš Orsák, Ph.D. (CULS Prague), Doc. RNDr. Eva Anzenbacherova, CSc. (Medical Faculty of UP Olomouc), Mgr. Bohumila Matysová (PRO-BIO, Ltd.). An excursion to animal experiments was held in the afternoon on the workplace of Ing. Mgr. Eva Mrkvicová, Ph.D. (Mendel University in Brno). Modern analytical methods for the study of individual types of anthocyanins and carotenoids and their concentration in grains during feeding were demonstrated. The effect of testing antioxidant substances were tested on poultry.
Klasifikace
Druh
W - Uspořádání workshopu
CEP obor
GE - Šlechtění rostlin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510206" target="_blank" >QJ1510206: Výzkum odlišných typů zabarvení zrna pšenice způsobených látkami s antioxidačním účinkem, jejich využití pro tvorbu odrůd s příznivým zdravotním benefitem pro výživu člověka a zvířat</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Místo konání akce
Brno
Stát konání akce
CZ - Česká republika
Datum zahájení akce
—
Datum ukončení akce
—
Celkový počet účastníků
23
Počet zahraničních účastníků
1
Typ akce podle státní přísl. účastníků
CST - Celostátní akce