Vliv posklizňového zpracování na kvalitu pšenice
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F17%3AN0000031" target="_blank" >RIV/25328859:_____/17:N0000031 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.vukrom.cz/obilnarske-listy/obsah/2-2017/38-43" target="_blank" >http://www.vukrom.cz/obilnarske-listy/obsah/2-2017/38-43</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv posklizňového zpracování na kvalitu pšenice
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem naší práce bylo vyhodnotit způsob posklizňové manipulace se zrnem ozimé pšenice ve vybraných zemědělských podnicích a zhodnotit její vliv na následnou kvalitu. V průběhu sklizně 2014 bylo na 5ti různých posklizňových linkách a v průběhu sklizně 2015 na 3 posklizňových linkách sledováno, zda dochází při posklizňové manipulaci k mechanickému poškození zrna. V jednom ze sledovaných halových skladů pro potravinářskou pšenici byla také prováděna vzduchotechnická měření s cílem vyhodnotit dostatečnost a vhodnost používané provětrávací technologie. Ve většině sledovaných skladů bylo zjištěno poškození zrna pšenice po průchodu posklizňovou linkou a v některých případech pak zrno nesplňovalo požadavky kladené na potravinářskou pšenici s ohledem na nejvyšší přípustný obsah zlomků zrn, který je max. 3%. Vzduchotechnická měření ukázala, že ve sledovaném skladu nebylo dosaženo ani nejnižší hodnoty výstupní rychlosti vzduchu z vrstvy uskladněného zrna (min 0,002 m.s-1). Nerovnoměrnost výstupní rychlosti vzduchu může být obecně způsobena více faktory, a to nevyhovujícím rozvodem vzduchu – neprůchodností vzduchotechnických kanálů, neurovnanou násypnou výškou zrna i nehomogenitou skladovaného zrna, zejména nedostatečně vyčištěným zrnem.
Název v anglickém jazyce
The influence of postharvest treatment on wheat quality
Popis výsledku anglicky
The aim of this study focused on individual storehouses in chosen agricultural enterprises and evaluate the way of grain-handling. During harvest 2014 was observed five different postharvest lines and during harvest 2015 was examined three lines. Mechanical damage of transported grain was observed during these practical tests. In floor storehouse for food wheat was then performed ventilation measurements in order to evaluate the sufficiency and suitability for use of installed aeration technology. In most of the examined warehouses was found significant damage to wheat grain after harvest lines passing through and, in some cases, the grain did not meet the requirements in this regard on food wheat. Among individual storage facilities were significant differences, in some was not found any damage after passing all transport routes and cleaning technology. Air-measurement showed that in the reference store has not been reached the lowest value of the air outlet speed from the stored grain (min 0.002 m.s-1). The unevenness of the air outlet speed may generally be caused by multiple factors and substandard air distribution - air ducts obstruction, unprocessed grain top layer height and inhomogeneity of stored grain, especially inadequately cleaned grain.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510204" target="_blank" >QJ1510204: Technologie a metody pro zachování kvality, bezpečnosti a nutriční hodnoty vybraných rostlinných surovin</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Obilnářské listy
ISSN
1212-138X
e-ISSN
1213-3981
Svazek periodika
25
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
38-43
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—