Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Nový genetický zdroj ječmene jarního s vysokou nutriční hodnotou zrna pro netradiční potravinářské zpracování

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F17%3AN0000048" target="_blank" >RIV/25328859:_____/17:N0000048 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Nový genetický zdroj ječmene jarního s vysokou nutriční hodnotou zrna pro netradiční potravinářské zpracování

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Sesterské linie ječmene jarního KM 2454-46-M a KM2454-46-S s bezpluchým typem zrna, vytvořené křížením vlastního výchozího genetického zdroje, linie KM 1057-1906 s odrůdou Wanubet byly vybrané na základě třídění podle typu zrna („M“ - moučné vs. „S“ – sklovité zrno), víceletého hodnocení chemického složení zrna a úrovně hospodářských znaků a vlastností při zkoušení v polních podmínkách. Obě linie se vyznačují specifickou nutriční jakostí škrobu, danou přítomností recesivní alely wax (potvrzenou aplikací ins-del molekulárních markerů). Vzájemně se odlišují geneticky determinovanými rozdíly v obsahu neškrobových polysacharidů (statisticky vyšší podíl beta-glukanů a nižší obsah arabinoxylanů v sušině zrna byl stanoven u linie s označením „M“) a v obsahu esenciálních aminokyselin ( linie s označením „S“ se vyznačuje statisticky významně zvýšeným obsahem esenciálních aminokyselin, zejména lyzínu a threoninu). Tyto pokročilé, fenotypicky vyrovnané linie, mají jarní typ růstu, nižší úrovní produktivity, nízkou HTZ, dobrou odolností poléhání, střední odolnost vůči padlí travnímu a dalším listovým chorobám. Využití těchto genetických zdrojů je směrováno do oblasti výzkumu a vývoje nových genetických zdrojů ječmene, resp. odrůd ječmene jarního s bezpluchým zrnem pro specifické potravinářské zpracování nebo krmné účely.

  • Název v anglickém jazyce

    New genetic resource of spring barley with high nutrition value of grain for non-traditional food processing

  • Popis výsledku anglicky

    The sister lines of spring barley KM 2454-46-M and KM2454-46-S with hulless grain type, developed by crossing of own initial genetic resource, line KM 1057-1906, with the variety Wanubet, were selected based on grain type ("M" - floury vs. " S "- glassy type of grain), on a multi-annual assessment of the chemical composition of the grain and on the base of the level of agronomic parameters and traits, achieved during testing in the field conditions. Both lines are characterized by the specific nutritional quality of the starch, given by the presence of the recessive allele wax (confirmed by the application of the ins-del molecular markers). Mutual, genetically determined differences were found in the content of non-starch polysaccharides (statistically higher content of beta-glucans and a lower content of arabinoxylans in grain were determined in the line marked "M") and in the content of essential amino acids (the line marked "S" has statistically significant increased content of essential amino acids, especially lysine and threonine). This advanced, phenotypically balanced lines have spring character of the growth, lower level of productivity, low TKW, good resistance to lodging, medium resistance to powdery mildew and to other leaf diseases. The use of these genetic resources is directed to the research and development of new genetic resources of barley, respectively. spring varieties of barley with hulless grains for specific food production or feed purposes.

Klasifikace

  • Druh

    G<sub>funk</sub> - Funkční vzorek

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/TE02000177" target="_blank" >TE02000177: Centrum pro inovativní využití a posílení konkurenceschopnosti českých pivovarských surovin a výrobků</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    KM2454

  • Číselná identifikace

  • Technické parametry

    Informace o uzavření smlouvy: Předávací protokol nového genetického zdroje Adresa: Zemědělský výzkumný ústav Kroměříž, s.r.o., Havlíčkova 2787, 76701 Kroměříž Datum uzavření smlouvy: 10. 3. 2017. Odpovědná osoba: Ing. Marta Zavřelová, Ph.D. tel: 573 317 174, zavrelova@vukrom.cz

  • Ekonomické parametry

    Materiály se vyznačují sníženým podílem polysacharidu amylózy o 10-15 % (změna fyzikálně-chemických vlastností škrobu), zvýšeným obsahem beta-glukanů o 1-2,7 g.kg-1 (tj. o 27-72,9 % v sušině zrna) a o 44,6-118 % vyšším podílem aminokyselin threoninu a lyzínu v N-látkách zrna vůči standardním odrůdám ječmene jarního.

  • Kategorie aplik. výsledku dle nákladů

  • IČO vlastníka výsledku

    25328859

  • Název vlastníka

    Agrotest fyto, s.r.o.

  • Stát vlastníka

    CZ - Česká republika

  • Druh možnosti využití

    P - Využití výsledku jiným subjektem je v některých případech možné bez nabytí licence

  • Požadavek na licenční poplatek

    Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek

  • Adresa www stránky s výsledkem