Nový genetický zdroj ječmene jarního s vysokou nutriční hodnotou zrna pro netradiční potravinářské zpracování
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F17%3AN0000048" target="_blank" >RIV/25328859:_____/17:N0000048 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Nový genetický zdroj ječmene jarního s vysokou nutriční hodnotou zrna pro netradiční potravinářské zpracování
Popis výsledku v původním jazyce
Sesterské linie ječmene jarního KM 2454-46-M a KM2454-46-S s bezpluchým typem zrna, vytvořené křížením vlastního výchozího genetického zdroje, linie KM 1057-1906 s odrůdou Wanubet byly vybrané na základě třídění podle typu zrna („M“ - moučné vs. „S“ – sklovité zrno), víceletého hodnocení chemického složení zrna a úrovně hospodářských znaků a vlastností při zkoušení v polních podmínkách. Obě linie se vyznačují specifickou nutriční jakostí škrobu, danou přítomností recesivní alely wax (potvrzenou aplikací ins-del molekulárních markerů). Vzájemně se odlišují geneticky determinovanými rozdíly v obsahu neškrobových polysacharidů (statisticky vyšší podíl beta-glukanů a nižší obsah arabinoxylanů v sušině zrna byl stanoven u linie s označením „M“) a v obsahu esenciálních aminokyselin ( linie s označením „S“ se vyznačuje statisticky významně zvýšeným obsahem esenciálních aminokyselin, zejména lyzínu a threoninu). Tyto pokročilé, fenotypicky vyrovnané linie, mají jarní typ růstu, nižší úrovní produktivity, nízkou HTZ, dobrou odolností poléhání, střední odolnost vůči padlí travnímu a dalším listovým chorobám. Využití těchto genetických zdrojů je směrováno do oblasti výzkumu a vývoje nových genetických zdrojů ječmene, resp. odrůd ječmene jarního s bezpluchým zrnem pro specifické potravinářské zpracování nebo krmné účely.
Název v anglickém jazyce
New genetic resource of spring barley with high nutrition value of grain for non-traditional food processing
Popis výsledku anglicky
The sister lines of spring barley KM 2454-46-M and KM2454-46-S with hulless grain type, developed by crossing of own initial genetic resource, line KM 1057-1906, with the variety Wanubet, were selected based on grain type ("M" - floury vs. " S "- glassy type of grain), on a multi-annual assessment of the chemical composition of the grain and on the base of the level of agronomic parameters and traits, achieved during testing in the field conditions. Both lines are characterized by the specific nutritional quality of the starch, given by the presence of the recessive allele wax (confirmed by the application of the ins-del molecular markers). Mutual, genetically determined differences were found in the content of non-starch polysaccharides (statistically higher content of beta-glucans and a lower content of arabinoxylans in grain were determined in the line marked "M") and in the content of essential amino acids (the line marked "S" has statistically significant increased content of essential amino acids, especially lysine and threonine). This advanced, phenotypically balanced lines have spring character of the growth, lower level of productivity, low TKW, good resistance to lodging, medium resistance to powdery mildew and to other leaf diseases. The use of these genetic resources is directed to the research and development of new genetic resources of barley, respectively. spring varieties of barley with hulless grains for specific food production or feed purposes.
Klasifikace
Druh
G<sub>funk</sub> - Funkční vzorek
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/TE02000177" target="_blank" >TE02000177: Centrum pro inovativní využití a posílení konkurenceschopnosti českých pivovarských surovin a výrobků</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
KM2454
Číselná identifikace
—
Technické parametry
Informace o uzavření smlouvy: Předávací protokol nového genetického zdroje Adresa: Zemědělský výzkumný ústav Kroměříž, s.r.o., Havlíčkova 2787, 76701 Kroměříž Datum uzavření smlouvy: 10. 3. 2017. Odpovědná osoba: Ing. Marta Zavřelová, Ph.D. tel: 573 317 174, zavrelova@vukrom.cz
Ekonomické parametry
Materiály se vyznačují sníženým podílem polysacharidu amylózy o 10-15 % (změna fyzikálně-chemických vlastností škrobu), zvýšeným obsahem beta-glukanů o 1-2,7 g.kg-1 (tj. o 27-72,9 % v sušině zrna) a o 44,6-118 % vyšším podílem aminokyselin threoninu a lyzínu v N-látkách zrna vůči standardním odrůdám ječmene jarního.
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
25328859
Název vlastníka
Agrotest fyto, s.r.o.
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
P - Využití výsledku jiným subjektem je v některých případech možné bez nabytí licence
Požadavek na licenční poplatek
Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek
Adresa www stránky s výsledkem
—