Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The effect of stand structure on the grain quality of spring barley

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F19%3AN0000002" target="_blank" >RIV/25328859:_____/19:N0000002 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/62156489:43210/19:43915648

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.agriculturejournals.cz/publicFiles/584_2018-PSE.pdf" target="_blank" >https://www.agriculturejournals.cz/publicFiles/584_2018-PSE.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.17221/584/2018-PSE" target="_blank" >10.17221/584/2018-PSE</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The effect of stand structure on the grain quality of spring barley

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The results of 81 different crop management practices in spring barley grown in small-plot field trials on fertile soils in central Moravia were assessed during 2014-2016 with the aim to achieve the highest gross margin (GM - calculated as the difference between revenues and direct costs). GM was most affected by protein content in the grain below 12% corresponding to malting quality. Analyses identified greater determination level of non-linear relationships between stand structure elements and the content of nitrogen substances in the grain. This indicates that the probability of obtaining high quality malting barley is increased when a high level of sinks (number of grains/m(2)) corresponding to availability of sources, mainly water, is formed by optimal plant density (300-400/m(2)) and balanced combination of both structural elements of crop stand, i.e. - number of spikes per plant (2-4) and number of grains per spike (18-26). In case that the high level of sinks will be formed predominantly by one element, the risk of higher protein content in grain increases. This constitutes the requirement of early sowing and uniform, synchronized tillering and efficient use of nitrogen fertilizers.

  • Název v anglickém jazyce

    The effect of stand structure on the grain quality of spring barley

  • Popis výsledku anglicky

    The results of 81 different crop management practices in spring barley grown in small-plot field trials on fertile soils in central Moravia were assessed during 2014-2016 with the aim to achieve the highest gross margin (GM - calculated as the difference between revenues and direct costs). GM was most affected by protein content in the grain below 12% corresponding to malting quality. Analyses identified greater determination level of non-linear relationships between stand structure elements and the content of nitrogen substances in the grain. This indicates that the probability of obtaining high quality malting barley is increased when a high level of sinks (number of grains/m(2)) corresponding to availability of sources, mainly water, is formed by optimal plant density (300-400/m(2)) and balanced combination of both structural elements of crop stand, i.e. - number of spikes per plant (2-4) and number of grains per spike (18-26). In case that the high level of sinks will be formed predominantly by one element, the risk of higher protein content in grain increases. This constitutes the requirement of early sowing and uniform, synchronized tillering and efficient use of nitrogen fertilizers.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1530373" target="_blank" >QJ1530373: Integrovaná ochrana obilnin proti patogenům, plevelům a škůdcům pro udržitelné produkce potravin, krmiv a surovin</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Plant, Soil and Environment

  • ISSN

    1214-1178

  • e-ISSN

    1805-9368

  • Svazek periodika

    65

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    205-210

  • Kód UT WoS článku

    000465309400006

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85067939594