Vliv fuzarióz klasu na kvalitu odrůd pšenice
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F21%3AN0000066" target="_blank" >RIV/25328859:_____/21:N0000066 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv fuzarióz klasu na kvalitu odrůd pšenice
Popis výsledku v původním jazyce
Článek se zabývá podmínkami a důsledky napadení obilovin klasovými fuzárii. Mezi jednotlivými odrůdami pšenice byly v reakci na infekci patogeny Fusarium velké rozdíly. V podmínkách vysokého infekčního tlaku byl rozdíl mezi obsahem DON nejméně a nejvíce kontaminované odrůdy více než sedminásobný. Obsah DON měl přímou souvislost se snížením objemové hmotnosti, negativní vliv se projevil také na HTZ, výnos i kvalitu bílkovin. Nerecenzovaný článek v časopise Agromanuál, 16, 2021, 6, 76-79.
Název v anglickém jazyce
Effect of Fusarium heat blight on the quality of wheat varieties
Popis výsledku anglicky
The paper deals with the conditions and consequences of ear fusarium infestation of cereals. There were large differences among wheat cultivars in response to infection by Fusarium pathogens. Under conditions of high infection pressure, the difference between the DON content of the least and most contaminated cultivars was more than sevenfold. The DON content was directly related to the reduction in bulk density and had a negative effect on TGW, yield, and protein quality. Agromanuál, 16, 2021, 6, 76-79.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů