Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Nový genetický zdroj ječmene jarního s kombinací zlepšených nutričních parametrů pro lidskou výživu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F21%3AN0000068" target="_blank" >RIV/25328859:_____/21:N0000068 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Nový genetický zdroj ječmene jarního s kombinací zlepšených nutričních parametrů pro lidskou výživu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Linie ječmene jarního KM_2693_56_19 byla vybraná na základě výsledků hodnocení obsahu volného fytátu v zrně screeningovým kolorimetrickým testem v raných generacích, stanovení obsahu kyseliny fytové a volného fosfátu v zrně standardními chemickými metodami a na základě výsledků analýz obsahu beta-glukanů v zrně v letech 2019-2021. Jedná se o linii ječmene s jarním typem růstu a bezpluchým typem zrna. Významným přínosem daného genetického zdroje je chemickými analýzami potvrzený snížený obsah kyseliny fytové, zvýšený obsah fosfátu v zrně (tj. 61,1 % volného stravitelného fosforu, oproti 13,2 % u kontrolních odrůd) a současně vyšší obsah neškrobových polysacharidů, zejména beta-glukanů (na úrovni 5,2 % v sušině, tj. o polovinu více než činil průměr dosažený u kontrolních pluchatých sladovnických odrůd). Vytvořená linie se proto může uplatnit jako vhodný výchozí materiál ve šlechtění jarního ječmene pro přímé potravinářské účely a může být rovněž využita při dalším řešení výzkumné problematiky dvouřadého nesladovnického ječmene jarního s bezpluchým typem zrna.

  • Název v anglickém jazyce

    A new genetic source of spring barley with a combination of improved nutritional parameters for human nutrition

  • Popis výsledku anglicky

    The spring barley line KM_2693_56_19 was selected on the basis of the results of an evaluation of free phytate content in grain by screening colorimetric test in early generations, determination of phytic acid and free phosphate content in grain by standard chemical methods, and on the basis of analysis of beta-glucans in grain content in 2019-2021. It is a barley line with spring type of growth and hulless type of grain. A significant benefit of the genetic resource is the reduced phytic acid content, increased phosphate content in the grain (ie 61.1% free digestible phosphorus, compared to 13.2% in control varieties) and higher content of non-starch polysaccharides, especially beta-glucans, confirmed by chemical analyzes (at the level of 5.2% in dry matter, ie half as much as the average achieved for control hulled malting varieties). The established line can therefore be used as a suitable starting material in the breeding of spring barley for direct food purposes and can also be used in further solving the research problem of double-row non-malting spring barley with hulless grain type.

Klasifikace

  • Druh

    G<sub>funk</sub> - Funkční vzorek

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/TN01000062" target="_blank" >TN01000062: Biotechnologické centrum pro genotypování rostlin</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    KM17- V14

  • Číselná identifikace

  • Technické parametry

    Informace o uzavření smlouvy: Předávací protokol nového genetického zdroje. Adresa: Zemědělský výzkumný ústav Kroměříž, s.r.o., Havlíčkova 2787, 76701 Kroměříž. Datum uzavření smlouvy: 20. 12. 2021. Odpovědná osoba: Ing. Marta Zavřelová, Ph.D. tel: +420 573 317 174, zavrelova@vukrom.cz

  • Ekonomické parametry

    Předávaný nový genetický zdroj se vyznačuje bezpluchým zrnem a chemicky ověřeným sníženým obsahem kyseliny fytové. Z celkového obsahu fosforu je v zrně linie KM_2693_56_19 téměř 61,1 % zastoupeno v podobě volného stravitelného fosfátu (což je 4,6 x více než u kontrolních odrůd – bezpluché odrůdy AF Cesar a pluchaté sladovnické odrůdy KWS Irina). Dále má zvýšený obsah beta-glukanů (na úrovni 5,2 % v sušině, oproti 3,41 % u kontrolních pluchatých sladovnických odrůd).

  • Kategorie aplik. výsledku dle nákladů

  • IČO vlastníka výsledku

    25328859

  • Název vlastníka

    Agrotest fyto, s.r.o.

  • Stát vlastníka

    CZ - Česká republika

  • Druh možnosti využití

    P - Využití výsledku jiným subjektem je v některých případech možné bez nabytí licence

  • Požadavek na licenční poplatek

    Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek

  • Adresa www stránky s výsledkem