Nový genetický zdroj ječmene jarního s kombinací zlepšených nutričních parametrů pro lidskou výživu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F21%3AN0000068" target="_blank" >RIV/25328859:_____/21:N0000068 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Nový genetický zdroj ječmene jarního s kombinací zlepšených nutričních parametrů pro lidskou výživu
Popis výsledku v původním jazyce
Linie ječmene jarního KM_2693_56_19 byla vybraná na základě výsledků hodnocení obsahu volného fytátu v zrně screeningovým kolorimetrickým testem v raných generacích, stanovení obsahu kyseliny fytové a volného fosfátu v zrně standardními chemickými metodami a na základě výsledků analýz obsahu beta-glukanů v zrně v letech 2019-2021. Jedná se o linii ječmene s jarním typem růstu a bezpluchým typem zrna. Významným přínosem daného genetického zdroje je chemickými analýzami potvrzený snížený obsah kyseliny fytové, zvýšený obsah fosfátu v zrně (tj. 61,1 % volného stravitelného fosforu, oproti 13,2 % u kontrolních odrůd) a současně vyšší obsah neškrobových polysacharidů, zejména beta-glukanů (na úrovni 5,2 % v sušině, tj. o polovinu více než činil průměr dosažený u kontrolních pluchatých sladovnických odrůd). Vytvořená linie se proto může uplatnit jako vhodný výchozí materiál ve šlechtění jarního ječmene pro přímé potravinářské účely a může být rovněž využita při dalším řešení výzkumné problematiky dvouřadého nesladovnického ječmene jarního s bezpluchým typem zrna.
Název v anglickém jazyce
A new genetic source of spring barley with a combination of improved nutritional parameters for human nutrition
Popis výsledku anglicky
The spring barley line KM_2693_56_19 was selected on the basis of the results of an evaluation of free phytate content in grain by screening colorimetric test in early generations, determination of phytic acid and free phosphate content in grain by standard chemical methods, and on the basis of analysis of beta-glucans in grain content in 2019-2021. It is a barley line with spring type of growth and hulless type of grain. A significant benefit of the genetic resource is the reduced phytic acid content, increased phosphate content in the grain (ie 61.1% free digestible phosphorus, compared to 13.2% in control varieties) and higher content of non-starch polysaccharides, especially beta-glucans, confirmed by chemical analyzes (at the level of 5.2% in dry matter, ie half as much as the average achieved for control hulled malting varieties). The established line can therefore be used as a suitable starting material in the breeding of spring barley for direct food purposes and can also be used in further solving the research problem of double-row non-malting spring barley with hulless grain type.
Klasifikace
Druh
G<sub>funk</sub> - Funkční vzorek
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/TN01000062" target="_blank" >TN01000062: Biotechnologické centrum pro genotypování rostlin</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
KM17- V14
Číselná identifikace
—
Technické parametry
Informace o uzavření smlouvy: Předávací protokol nového genetického zdroje. Adresa: Zemědělský výzkumný ústav Kroměříž, s.r.o., Havlíčkova 2787, 76701 Kroměříž. Datum uzavření smlouvy: 20. 12. 2021. Odpovědná osoba: Ing. Marta Zavřelová, Ph.D. tel: +420 573 317 174, zavrelova@vukrom.cz
Ekonomické parametry
Předávaný nový genetický zdroj se vyznačuje bezpluchým zrnem a chemicky ověřeným sníženým obsahem kyseliny fytové. Z celkového obsahu fosforu je v zrně linie KM_2693_56_19 téměř 61,1 % zastoupeno v podobě volného stravitelného fosfátu (což je 4,6 x více než u kontrolních odrůd – bezpluché odrůdy AF Cesar a pluchaté sladovnické odrůdy KWS Irina). Dále má zvýšený obsah beta-glukanů (na úrovni 5,2 % v sušině, oproti 3,41 % u kontrolních pluchatých sladovnických odrůd).
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
25328859
Název vlastníka
Agrotest fyto, s.r.o.
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
P - Využití výsledku jiným subjektem je v některých případech možné bez nabytí licence
Požadavek na licenční poplatek
Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek
Adresa www stránky s výsledkem
—