Fenologie ozimé pšenice
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F22%3AN0000064" target="_blank" >RIV/25328859:_____/22:N0000064 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00027006:_____/22:10175053
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Fenologie ozimé pšenice
Popis výsledku v původním jazyce
Vnější faktory neboli stresy, můžeme rozdělit dále na dvě skupiny, a to biotické (živé složky přírody, tj. organismy) a abiotické (neživé složky přírody). Mezi biotické faktory patří vše živé, co může ovlivnit život rostliny, tj. plevel (soutěživost o živiny v půdě, světlo, vodu); původce chorob rostlin (bakterie, houby); škůdce (bezobratlí, obratlovci, ale i člověk obecně a sám zemědělec). Mezi nejdůležitější abiotické faktory patří teplota vzduchu, fotoperioda (délka světelného dne), dešťové srážky a s nimi spojený obsah vody v půdě, sluneční záření, teplota půdy, zásoba živin, ale i typ a druh půdy. Pro stanovení makrofenofází pšenice se nejčastěji využívají růstové stupnice Feekesova, Zadoksova a BBCH. K určení růstové fáze vzrostného vrcholu (budoucího klasu pšenice) se využívají stupnice podle Kupermanové a mezinárodní Waddingtonova. Ke svému vývoji potřebuje organismus určitý přísun tepelné energie, pokud však dojde k překročení určité prahové hodnoty, nízké či vysoké, může dojít ke zpomalení, zastavení nebo úhynu daného organismu. Úroda, 70, 2022, 7, 80, 82.
Název v anglickém jazyce
Phenology of winter wheat
Popis výsledku anglicky
External factors, or stresses, can be further divided into two groups, namely biotic (living components of nature, i.e. organisms) and abiotic (inanimate components of nature). Biotic factors include anything living that can affect plant life, i.e. weeds (competition for nutrients in the soil, light, water); agents of plant diseases (bacteria, fungi); pests (invertebrates, vertebrates, but also humans in general and the farmer himself). Among the most important abiotic factors are air temperature, photoperiod (length of light day), rainfall and associated water content in the soil, solar radiation, soil temperature, nutrient supply, but also the type and type of soil. Feekes, Zadoks and BBCH growth scales are most often used to determine wheat macrophenophases. The Kuperman and International Waddington scales are used to determine the growth phase of the growth peak (future ear of wheat). For its development, the organism needs a certain supply of thermal energy, but if a certain threshold value, low or high, is exceeded, the given organism may slow down, stop or die. Úroda, 70, 2022, 7, 80, 82.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1910269" target="_blank" >QK1910269: Adaptační potenciál odolnosti pšenice k suchu, horku a mrazu</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů