Národní kultura stravování a kulturní difuze
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25619161%3A_____%2F16%3AN0000075" target="_blank" >RIV/25619161:_____/16:N0000075 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Národní kultura stravování a kulturní difuze
Popis výsledku v původním jazyce
Monografie je sondou do mimořádně rozsáhlého a rozmanitého umění, jaké představuje strava a stravování ve světě gastronomických kultur proměněné v gastronomickou kulturní difuzi. Představené bohatství gastronomických kultur českého, moravského a slezského národa nabízí řadu námětů pro kulturologickou interpretaci. Autor v publikaci ukazuje, jaké místo má gastronomie v jednotlivých národních kulturách a v lidské kultuře obecně, od prvotního uchopení národních gastronomických kultur jako výrazu adaptační strategie, reagující na klimatické podmínky a dostupnost zdrojů až po symbolický význam některých pokrmů a rituálů stolování.
Název v anglickém jazyce
The national food culture and cultural diffusion
Popis výsledku anglicky
The monograph is an insight into the extremely vast and diverse art, which presents a diet and eating in the world of gastronomic cultures transformed into a gastronomic cultural diffusion. Superior wealth of gastronomic cultures of the Czech, Moravian and Silesian nation offers a number of suggestions for kulturologickou interpretation. The author in the publication shows the place's gastronomy in the various national cultures and in human culture in general, since the initial grasping of the national gastronomic cultures, as an expression of adaptation strategies, responsive to the climatic conditions and the availability of resources to the symbolic significance of certain dishes and the rituals of dining.
Klasifikace
Druh
B - Odborná kniha
CEP obor
—
OECD FORD obor
50600 - Political science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
ISBN
978-80-7552-077-7
Počet stran knihy
152
Název nakladatele
Wolters Kluwer
Místo vydání
Praha
Kód UT WoS knihy
—