Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Výzkum vlastností vápenných kaší připravených za rozdílných podmínek

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26232511%3A_____%2F18%3AN0000078" target="_blank" >RIV/26232511:_____/18:N0000078 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Výzkum vlastností vápenných kaší připravených za rozdílných podmínek

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Ve stavebnictví se vápno používá většinou jako za sucha hašený práškový hydrát. Hydrát je běžnou složkou suchých maltových směsí. Pro účely péče o stavební památky se z důvodu materiálové kompatibility upřednostňuje pro přípravu malt vápenná kaše. Kaši lze připravit buď hašením páleného vápna v přebytku vody, nebo smícháním za sucha hašeného hydrátu s vodou. V obou případech je z hlediska vlastností kaše velmi důležitá doba odležení. Vápennou kaši je vhodné chránit před mrazem, který způsobuje zhoršení užitných vlastností kaše. Zhoršení vlastností kaší přešlých mrazem lze do značné míry odstranit intenzivním mícháním – mechanickou aktivací.

  • Název v anglickém jazyce

    Research of the properties of lime mash prepared under different conditions

  • Popis výsledku anglicky

    In civil engineering, lime is mostly used as a dry-slaked hydrate powder. Hydrate is a common ingredient in dry mortar mixtures. For the purposes of building monument care, lime mash is preferred for the preparation of mortars for material compatibility. The slurry can be prepared either by slaking the burnt lime in excess water, or by mixing dry slaked hydrate with water. In both cases, the residence time is very important in terms of the properties of the slurry. It is advisable to protect the lime slurry against frost, which causes deterioration of the porridge properties. The deterioration of the slurry properties of the slurries can be largely eliminated by intensive mixing - mechanical activation.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    20500 - Materials engineering

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    978-80-87397-29-9

  • ISBN

    978-80-87397-29-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    16

  • Strana od-do

    19-34

  • Název nakladatele

    Výzkumný ústav stabevních hmot, a.s.

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Košice

  • Datum konání akce

    15. 11. 2018

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku