Dynamika tvorby výnosu a koncentrace živin u jetelovinotravních směsí na orné půdě ve dvou užitkových letech
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26296080%3A_____%2F11%3A%230000308" target="_blank" >RIV/26296080:_____/11:#0000308 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Dynamika tvorby výnosu a koncentrace živin u jetelovinotravních směsí na orné půdě ve dvou užitkových letech
Popis výsledku v původním jazyce
Na lokalitě Troubsko (ŘVO) byly pěstovány směsi se zastoupením jetele lučního (Trifolium pratense) ´Vltavín´, vojtěšky seté (Medicago sativa) ´Zuzana´ a pícninářsky významných trav. Jako kontrola sloužily samostatné porosty vojtěšky a jetele. Jetelovinotravní směsi byly sklízeny ve dvou užitkových letech čtyřikrát za vegetaci a odebrané vzorky píce byly analyzovány pomocí techniky NIRS. Získané parametry (produkce sušiny, vlákniny, dusíkatých látek a vodorozpustných cukrů) byly mezi sebou porovnávány vjednotlivých sečích i ve sklizňových letech. Z hlediska produkce sušiny si nejlépe vedly jetelovinotravní směsi. Nejvíce dusíkatých látek bylo zastoupeno ve vojtěšce a směsi jetele a mezirodového křížence Perseuse. V obsahu vodorozpustných cukrů byla jednoznačně nejlepší směs vojtěšky seté a sveřepu horského (Bromus marginatus) ´Tacit´.
Název v anglickém jazyce
Dynamics of yield and nutrient concentration of the grass-legume mixtures on arable land in two production years
Popis výsledku anglicky
In the location Troubsko were grown a mixture of red clover (Trifolium pratense) 'Vltavín' alfalfa (Medicago sativa), 'Zuzana' and forage grasses.As the control were alfalfa and red clover. Grass-legume mixtures were harvested in two years and forage samples were analyzed by using NIRS techniques. The parameters (production of dry matter, fiber, crude protein and soluble sugars) were compared in different harvests and harvesting in years. In terms of dry matter production is the best grass-legume mixture. The most nitrogen compounds were represented in alfalfa, also mixture of clover and intergenetic grass hybrid ´Perseus´. The content of soluble sugars was clearly the best mix of alfalfa and mountain brome (Bromus marginatus) 'Tacit'.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů