Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Dynamika tvorby výnosu a koncentrace živin u jetelovinotravních směsí na orné půdě ve dvou užitkových letech

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26296080%3A_____%2F11%3A%230000308" target="_blank" >RIV/26296080:_____/11:#0000308 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Dynamika tvorby výnosu a koncentrace živin u jetelovinotravních směsí na orné půdě ve dvou užitkových letech

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Na lokalitě Troubsko (ŘVO) byly pěstovány směsi se zastoupením jetele lučního (Trifolium pratense) ´Vltavín´, vojtěšky seté (Medicago sativa) ´Zuzana´ a pícninářsky významných trav. Jako kontrola sloužily samostatné porosty vojtěšky a jetele. Jetelovinotravní směsi byly sklízeny ve dvou užitkových letech čtyřikrát za vegetaci a odebrané vzorky píce byly analyzovány pomocí techniky NIRS. Získané parametry (produkce sušiny, vlákniny, dusíkatých látek a vodorozpustných cukrů) byly mezi sebou porovnávány vjednotlivých sečích i ve sklizňových letech. Z hlediska produkce sušiny si nejlépe vedly jetelovinotravní směsi. Nejvíce dusíkatých látek bylo zastoupeno ve vojtěšce a směsi jetele a mezirodového křížence Perseuse. V obsahu vodorozpustných cukrů byla jednoznačně nejlepší směs vojtěšky seté a sveřepu horského (Bromus marginatus) ´Tacit´.

  • Název v anglickém jazyce

    Dynamics of yield and nutrient concentration of the grass-legume mixtures on arable land in two production years

  • Popis výsledku anglicky

    In the location Troubsko were grown a mixture of red clover (Trifolium pratense) 'Vltavín' alfalfa (Medicago sativa), 'Zuzana' and forage grasses.As the control were alfalfa and red clover. Grass-legume mixtures were harvested in two years and forage samples were analyzed by using NIRS techniques. The parameters (production of dry matter, fiber, crude protein and soluble sugars) were compared in different harvests and harvesting in years. In terms of dry matter production is the best grass-legume mixture. The most nitrogen compounds were represented in alfalfa, also mixture of clover and intergenetic grass hybrid ´Perseus´. The content of soluble sugars was clearly the best mix of alfalfa and mountain brome (Bromus marginatus) 'Tacit'.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů