Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Živá půda – základ kvalitního vína

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26296080%3A_____%2F19%3AN0000046" target="_blank" >RIV/26296080:_____/19:N0000046 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.vupt.cz" target="_blank" >http://www.vupt.cz</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Živá půda – základ kvalitního vína

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Pěstování révy vinné a výroba vína patří v České republice mezi významná odvětví zemědělství. Réva vinná je kulturní plodina vyznačující se specifickými nároky na okolní prostředí. V posledních letech proto dochází k významným změnám pohledu na ošetřování půdy ve vinicích. Intenzita aktivity půdní biologie je základem úspěchu všech plodinových systémů ve všech podmínkách. Přínos organické hmoty příznivě ovlivňuje biologické a následně fyzikální a chemické vlastnosti půdy a dostupnost živin pro rostliny. Umožňuje vázat živiny v půdě a tudíž je základním faktorem půdní úrodnosti. Funkcí půdy je propojení mnoha procesů – rozklad organické hmoty, koloběh živin, vázání a uvolňování vody a regulace biologické činnosti v půdě. Pro kvalitu půdy má rozhodující význam i stabilita půdních agregátů. V současné době dostupné a využívané pěstební technologie problémy související s degradací půdy situaci neřeší. Je aktuální hledat nové způsoby a netradiční přístupy, ale i ověření známých a dosud nevyužívaných technologií. Předpokládá se, že výsledkem bude kvalitnější produkce vedoucí k lepšímu zdravotnímu stavu kultur i hroznů.

  • Název v anglickém jazyce

    Living soil – is the base of wine quality

  • Popis výsledku anglicky

    Grapevine cultivation and wine production are among the important agricultural sectors in the Czech Republic. Grapevine is a cultural crop characterized by specific demands on the surrounding environment. In recent years, therefore, there have been significant changes in the view of soil cultivation in vineyards. The intensity of soil biology activity is the basis for the success of all crop systems in all conditions. The contribution of organic matter positively affects the biological and consequently physical and chemical properties of the soil and the availability of plant nutrients. It allows the binding of nutrients in the soil and is therefore an essential factor in soil fertility. The function of the soil is the interconnection of many processes - decomposition of organic matter, circulation of nutrients, binding and release of water and regulation of biological activity in the soil. The stability of soil aggregates is also crucial for soil quality. Currently available and used cultivation technologies do not solve the problems related to soil degradation. It is current to look for new ways and non-traditional approaches, but also to verify known and unused technologies. It is expected that the result will be better production leading to better health of crops and grapes.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40101 - Agriculture

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů