Živá půda – základ kvalitního vína
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26296080%3A_____%2F19%3AN0000046" target="_blank" >RIV/26296080:_____/19:N0000046 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.vupt.cz" target="_blank" >http://www.vupt.cz</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Živá půda – základ kvalitního vína
Popis výsledku v původním jazyce
Pěstování révy vinné a výroba vína patří v České republice mezi významná odvětví zemědělství. Réva vinná je kulturní plodina vyznačující se specifickými nároky na okolní prostředí. V posledních letech proto dochází k významným změnám pohledu na ošetřování půdy ve vinicích. Intenzita aktivity půdní biologie je základem úspěchu všech plodinových systémů ve všech podmínkách. Přínos organické hmoty příznivě ovlivňuje biologické a následně fyzikální a chemické vlastnosti půdy a dostupnost živin pro rostliny. Umožňuje vázat živiny v půdě a tudíž je základním faktorem půdní úrodnosti. Funkcí půdy je propojení mnoha procesů – rozklad organické hmoty, koloběh živin, vázání a uvolňování vody a regulace biologické činnosti v půdě. Pro kvalitu půdy má rozhodující význam i stabilita půdních agregátů. V současné době dostupné a využívané pěstební technologie problémy související s degradací půdy situaci neřeší. Je aktuální hledat nové způsoby a netradiční přístupy, ale i ověření známých a dosud nevyužívaných technologií. Předpokládá se, že výsledkem bude kvalitnější produkce vedoucí k lepšímu zdravotnímu stavu kultur i hroznů.
Název v anglickém jazyce
Living soil – is the base of wine quality
Popis výsledku anglicky
Grapevine cultivation and wine production are among the important agricultural sectors in the Czech Republic. Grapevine is a cultural crop characterized by specific demands on the surrounding environment. In recent years, therefore, there have been significant changes in the view of soil cultivation in vineyards. The intensity of soil biology activity is the basis for the success of all crop systems in all conditions. The contribution of organic matter positively affects the biological and consequently physical and chemical properties of the soil and the availability of plant nutrients. It allows the binding of nutrients in the soil and is therefore an essential factor in soil fertility. The function of the soil is the interconnection of many processes - decomposition of organic matter, circulation of nutrients, binding and release of water and regulation of biological activity in the soil. The stability of soil aggregates is also crucial for soil quality. Currently available and used cultivation technologies do not solve the problems related to soil degradation. It is current to look for new ways and non-traditional approaches, but also to verify known and unused technologies. It is expected that the result will be better production leading to better health of crops and grapes.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40101 - Agriculture
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů