Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Mák vlčí - plevel a zdroj pylu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26296080%3A_____%2F22%3AN0000087" target="_blank" >RIV/26296080:_____/22:N0000087 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Mák vlčí - plevel a zdroj pylu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Naše krajina je po staletí utvářena zemědělskou činnosti, a právě tato krajina má poskytovat útočiště velmi rozmanité fauně včetně včel, které jsou na floristicky rozmanité krajině přímo závislé. Veselý uvádí, že nejlepší pastvu pro včely poskytuje území, ve kterém kvete od jara do pozdního podzimu mnoho druhů pylodárných a nektarodárných rostlin, popř. kde rostou rostliny, jež jsou hostiteli významných producentů medovice. Taková oblast je dobrou snůškovou základnou včel, protože čím mnohostranější je v doletu nabídka nektaru a pylu po celý rok, o to lépe budou včelstva prospívat. Nevýhodou dle Linharta může být fakt, že některým druhům pylu chybí určité esenciální aminokyseliny nezbytně nutné pro syntézu bílkovin v těle včelí larvy. Za plnohodnotný není z tohoto důvodu považován například pyl kukuřice. Kvalita pylu jednotlivých kvetoucích druhů je dána koncentrací proteinů, lipidů, mastných kyselin, sterolů, sekundárních metabolitů a aminokyselinami. Pro včely je důležité především zastoupení proteinů a lipidů, jejichž poměr (P:L) lze považovat za ukazatele „kvality“ pylu. Zastoupení proteinů a lipidů je pro včely důležité zejména pro růst a vývoj larev. U rostlin opylovaných větrem je poměr P:L nižší v porovnání s rostlinami, které jsou na opylením včelami přímo závislé. Některé studie zabývající se analýzou poměru P:L ukazují, že včely mohou jednotlivé kvetoucí druhy upřednostňovat na základě hodnoty poměru P:L (obr.1). Poměr P:L u kukuřice je dle očekávání nižší (opylení větrem) a hodnota se pohybuje kolem 1,18. U brukvovitých se tato hodnota pohybuje kolem 2,5 a u bobovitých kolem 3,8. Na stejné hodnotě se pohybuje i u zástupců z čeledi makovitých (Papaveraceae), o kterých bude řeč.

  • Název v anglickém jazyce

    Poppy - a weed and source of pollen

  • Popis výsledku anglicky

    Our landscape has been shaped by agricultural activity for centuries, and it is this landscape that should provide refuge for a very diverse fauna, including bees, which are directly dependent on the floristically diverse landscape. Veselý states that the best pasture for bees is provided by an area in which many types of pollinating and nectar-bearing plants bloom from spring to late autumn, or where plants grow, which are hosts to important producers of honey. Such an area is a good brood base for bees, because the more versatile the supply of nectar and pollen throughout the year, the better the bee colonies will thrive. According to Linhart, the disadvantage may be the fact that some types of pollen lack certain essential amino acids that are absolutely necessary for the synthesis of proteins in the body of the bee larva. For this reason, corn pollen, for example, is not considered full-fledged. The quality of the pollen of individual flowering species is determined by the concentration of proteins, lipids, fatty acids, sterols, secondary metabolites and amino acids. For bees, the representation of proteins and lipids, whose ratio (P:L) can be considered as indicators of the "quality" of pollen, is important. The representation of proteins and lipids is especially important for bees for the growth and development of larvae. Wind-pollinated plants have a lower P:L ratio compared to plants that are directly dependent on bee pollination. Some studies dealing with the analysis of the P:L ratio show that bees can prioritize individual flowering species based on the value of the P:L ratio (Fig. 1). The P:L ratio for maize is lower as expected (wind pollination) and the value is around 1.18. For cruciferous vegetables, this value is around 2.5 and for legumes around 3.8. The same value is also found in representatives of the poppy family (Papaveraceae), which will be discussed later.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40101 - Agriculture

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů