Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Posklizňové zbytky u smíšené kultury

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26296080%3A_____%2F23%3AN0000089" target="_blank" >RIV/26296080:_____/23:N0000089 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Posklizňové zbytky u smíšené kultury

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Kukuřice je plodina s širokým uplatněním - od výroby objemných krmiv pro skot a bioplynové stanice až po využití na zrno. A právě kukuřičné zrno je komoditou s všestranným uplatněním. Hodí se nejen ke krmným účelům, ale stále více nabývá na významu jeho využití pro potravinářský průmysl. Velmi žádané je také na výrobu bioetanolu pro svůj vysoký obsah škrobu. Dalším směrem využití je právě výroba kukuřičného škrobu, který se využívá v řadě průmyslových odvětví jako je papírnictví, stavebnictví, chemický a farmaceutický průmysl (Vavřina, 2016). Herrmann (2013) však uvedl výhrady týkající se negativního vlivu pěstování kukuřice na životní prostředí. Jiné zdroje biomasy, popřípadě jejich směsi, mohou mít menší negativní dopad na životní prostředí než produkce kukuřice na siláž (Wahid et al., 2018). Tyto skutečnosti vedou ke snaze nalézt další potencionálně vhodné plodiny nebo jejich kombinace. Ofori a Stern (1987) uvádějí, že mezi nejčastější a nejefektivnější kombinace plodin patří smíšená kultura kukuřice a leguminóz. Systém smíšených kultur kukuřice a leguminóz je považován za alternativu vhodnou k zajištění úspory dusíku, dosažení vyšší produktivity za jednotku času a plochy oproti systémům bez leguminóz (Thayamini & Brintha, 2010).

  • Název v anglickém jazyce

    Post-harvest residues in mixed culture

  • Popis výsledku anglicky

    Maize is a crop with a wide range of applications - from the production of bulk fodder for cattle and biogas stations to its use as grain. And it is corn grain that is a commodity with versatile applications. It is suitable not only for feeding purposes, but its use for the food industry is becoming more and more important. It is also in great demand for the production of bioethanol due to its high starch content. Another direction of use is the production of corn starch, which is used in a number of industries such as paper, construction, chemical and pharmaceutical industries (Vavřina, 2016). However, Herrmann (2013) raised reservations regarding the negative environmental impact of maize cultivation. Other sources of biomass, or their mixtures, may have less negative impact on the environment than the production of maize for silage (Wahid et al., 2018). These facts lead to efforts to find other potentially suitable crops or their combinations. Ofori and Stern (1987) report that the most common and effective crop combinations include maize and leguminous intercropping. The system of mixed crops of maize and legumes is considered an alternative suitable to ensure nitrogen saving, achieving higher productivity per unit of time and area compared to systems without legumes (Thayamini & Brintha, 2010).

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40101 - Agriculture

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů