Thermal stability of the ultrafine grained EN AW 6082 aluminium alloy
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26316919%3A_____%2F13%3A%230000496" target="_blank" >RIV/26316919:_____/13:#0000496 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.kovmat.sav.sk/abstract.php?rr=51&cc=2&ss=117" target="_blank" >http://www.kovmat.sav.sk/abstract.php?rr=51&cc=2&ss=117</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Thermal stability of the ultrafine grained EN AW 6082 aluminium alloy
Popis výsledku v původním jazyce
The initially annealed EN AW 6082 aluminium alloy was processed by ECAP-technique (equal-channel angular pressing) at room temperature following route BC up to 6 passes. Equiaxed ultrafine subgrains (main subgrain size of 370 nm) with a high dislocationdensity were formed by the severe plastic deformation of the fine grained initially annealed alloy state (main grain size of 6.7 ?m). The result of the observed refinement and strain hardening of the solid solution was an increase in tensile strength and, on the other hand, a decrease in tensile ductility of the analysed alloy. The formed ultrafine grained microstructure and mechanical properties of ECAPed alloy state was relatively stable up to post-ECAP annealing temperature of 200 °C. The continuousrecrystallization of the solid solution and its uniform grain growth was a result of the post-ECAP annealing at temperatures up to 275 °C. Even though the strength of the severely deformed alloy was considerably reduced by this annealing
Název v anglickém jazyce
Thermal stability of the ultrafine grained EN AW 6082 aluminium alloy
Popis výsledku anglicky
The initially annealed EN AW 6082 aluminium alloy was processed by ECAP-technique (equal-channel angular pressing) at room temperature following route BC up to 6 passes. Equiaxed ultrafine subgrains (main subgrain size of 370 nm) with a high dislocationdensity were formed by the severe plastic deformation of the fine grained initially annealed alloy state (main grain size of 6.7 ?m). The result of the observed refinement and strain hardening of the solid solution was an increase in tensile strength and, on the other hand, a decrease in tensile ductility of the analysed alloy. The formed ultrafine grained microstructure and mechanical properties of ECAPed alloy state was relatively stable up to post-ECAP annealing temperature of 200 °C. The continuousrecrystallization of the solid solution and its uniform grain growth was a result of the post-ECAP annealing at temperatures up to 275 °C. Even though the strength of the severely deformed alloy was considerably reduced by this annealing
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
JG - Hutnictví, kovové materiály
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Kovové materiály - Metallics materials
ISSN
0023-432X
e-ISSN
—
Svazek periodika
51
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
SK - Slovenská republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
117-122
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—