Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Trvanlivé mléko se sníženým obsahem laktózy a fosforu a se zvýšeným obsahem bílkovin

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F12%3AZZPHOS12" target="_blank" >RIV/26722861:_____/12:ZZPHOS12 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Trvanlivé mléko se sníženým obsahem laktózy a fosforu a se zvýšeným obsahem bílkovin

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Zpracováním odtučněného mléka membránovými procesy ultrafiltrace a diafiltrace je vyroben diafiltrát se zvýšeným obsahem bílkovin a se sníženým obsahem laktózy a fosforu , který je obohacen mléčným tukem, homogenizován, ochucen, naplněn do sterilizovatelných vaků nebo skleněných lahví a bez přídavku stabilizátorů sterilován v diskontinuálním sterilátoru.

  • Název v anglickém jazyce

    Sterilized milk with decreased amount of lactose and phosphorus and with enhanced amount of proteins

  • Popis výsledku anglicky

    Skimmilk is processed by the way of membrane processes ultrafiltration and diafiltration. The product diafiltrate contains enhanced amounts of proteins, decreased amount of lactose and phosphorus. It is enriched by milk fat, homogenised, flavoured, filled to sterilizable bags or glass bottles and processed without stabilisators in batch sterilizer.

Klasifikace

  • Druh

    Z<sub>tech</sub> - Ověřená technologie

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    ZZPHOS12

  • Číselná identifikace

  • Technické parametry

    Způsob výroby i složení mléka se sníženým obsahem laktózy postupem ultrafiltrace a diafiltrace jsou jedinečné ve srovnání s obdobnou kategorií mlék využívající enzymatického štěpení. Výrobek s trvanlivostí 9 měsíců je vhodný pro osoby nesnášející laktózu, v neslazené formě i pro diabetiky a pro osoby s nadváhou. Snížení obsahu fosforu je dosaženo diafiltrací a sterilací bez přídavku fosfátů jako stabilizačních solí. Obsah bílkovin zvýšený ultrafiltrací je významně vyšší ve srovnání s delaktózovanými druhy mlék na trhu. Licenční smlouva č. 23/2012 uzavřena 16.10. 2012 s Bohušovickou mlékárnou a.s. , Na Pláni 1997/41,150 00 Praha 5-Smíchov, IČ 48291960 zastoupenou ing. Janem Jarmarem, Šeříková 407/17, 412 01 Litoměřice, tel. 416781145-8.

  • Ekonomické parametry

    Technologie výrobku umožňuje využít zakoupené nové zařízení (plnička vaků, sterilátor) i stávající vybavení k výrobě nového typu výrobku, tím zvýšit efektivitu celé výrobní linky, urychlit návratnost investic a posílit konkurenceschopnost. Předpokládanýobjem výroby 50 000 l/rok.

  • Kategorie aplik. výsledku dle nákladů

  • IČO vlastníka výsledku

    26722861

  • Název vlastníka

    Výzkumný ústav mlékárenský, s.r.o.

  • Stát vlastníka

    CZ - Česká republika

  • Druh možnosti využití

    A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence

  • Požadavek na licenční poplatek

    Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek

  • Adresa www stránky s výsledkem