Trvanlivé mléko se sníženým obsahem laktózy a fosforu a se zvýšeným obsahem bílkovin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F12%3AZZPHOS12" target="_blank" >RIV/26722861:_____/12:ZZPHOS12 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Trvanlivé mléko se sníženým obsahem laktózy a fosforu a se zvýšeným obsahem bílkovin
Popis výsledku v původním jazyce
Zpracováním odtučněného mléka membránovými procesy ultrafiltrace a diafiltrace je vyroben diafiltrát se zvýšeným obsahem bílkovin a se sníženým obsahem laktózy a fosforu , který je obohacen mléčným tukem, homogenizován, ochucen, naplněn do sterilizovatelných vaků nebo skleněných lahví a bez přídavku stabilizátorů sterilován v diskontinuálním sterilátoru.
Název v anglickém jazyce
Sterilized milk with decreased amount of lactose and phosphorus and with enhanced amount of proteins
Popis výsledku anglicky
Skimmilk is processed by the way of membrane processes ultrafiltration and diafiltration. The product diafiltrate contains enhanced amounts of proteins, decreased amount of lactose and phosphorus. It is enriched by milk fat, homogenised, flavoured, filled to sterilizable bags or glass bottles and processed without stabilisators in batch sterilizer.
Klasifikace
Druh
Z<sub>tech</sub> - Ověřená technologie
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
ZZPHOS12
Číselná identifikace
—
Technické parametry
Způsob výroby i složení mléka se sníženým obsahem laktózy postupem ultrafiltrace a diafiltrace jsou jedinečné ve srovnání s obdobnou kategorií mlék využívající enzymatického štěpení. Výrobek s trvanlivostí 9 měsíců je vhodný pro osoby nesnášející laktózu, v neslazené formě i pro diabetiky a pro osoby s nadváhou. Snížení obsahu fosforu je dosaženo diafiltrací a sterilací bez přídavku fosfátů jako stabilizačních solí. Obsah bílkovin zvýšený ultrafiltrací je významně vyšší ve srovnání s delaktózovanými druhy mlék na trhu. Licenční smlouva č. 23/2012 uzavřena 16.10. 2012 s Bohušovickou mlékárnou a.s. , Na Pláni 1997/41,150 00 Praha 5-Smíchov, IČ 48291960 zastoupenou ing. Janem Jarmarem, Šeříková 407/17, 412 01 Litoměřice, tel. 416781145-8.
Ekonomické parametry
Technologie výrobku umožňuje využít zakoupené nové zařízení (plnička vaků, sterilátor) i stávající vybavení k výrobě nového typu výrobku, tím zvýšit efektivitu celé výrobní linky, urychlit návratnost investic a posílit konkurenceschopnost. Předpokládanýobjem výroby 50 000 l/rok.
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
26722861
Název vlastníka
Výzkumný ústav mlékárenský, s.r.o.
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence
Požadavek na licenční poplatek
Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek
Adresa www stránky s výsledkem
—