Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Tepelně upravený sýr s karagenanem

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F15%3A%23SA28" target="_blank" >RIV/26722861:_____/15:#SA28 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://spisy.upv.cz/UtilityModels/FullDocuments/FDUM0028/uv028008.pdf" target="_blank" >http://spisy.upv.cz/UtilityModels/FullDocuments/FDUM0028/uv028008.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Tepelně upravený sýr s karagenanem

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Tavené sýry jsou tepelně upravené sýry za přídavku tavicích solí. Vyrábí se zahříváním směsi přírodních sýrů, které mohou být v různém stádiu prozrálosti, s dalšími mléčnými i nemléčnými složkami, a dále s tavicími solemi za částečného podtlaku a stálého míchání. Jako tavící soli se celosvětově používají sodné nebo draselné soli fosforečnanů a polyfosforečnanů, nebo také sodné soli kyseliny citronové. Řada spotřebitelů však odmítá konzumaci tavených sýrů z důvodu využívání tavicích solí fosforečnanového, anebo citronanového typu. Podstata technického řešení tepelně upraveného sýra s karagenanem spočívá v tom, že obsahuje běžné suroviny, kromě tavicích solí, pro výrobu taveného sýra a karagenan v množství 0,1 až 2,0%hmot.

  • Název v anglickém jazyce

    Heat-treated cheese with carrageenan

  • Popis výsledku anglicky

    Processed cheese are cooked cheese with the addition of emulsifying salts. It is produced by heating a mixture of natural cheeses which may be in various stages of maturity, with other dairy and non-dairy ingredients and with the emulsifying salts under partial vacuum and stirring. As melting salts used worldwide sodium or potassium salts of phosphates and polyphosphates, and also sodium salt of citric acid. Many consumers, however, rejects the consumption of processed cheese because of the use of emulsifying salts of phosphate, or citrate type. Principle of invention cooked cheese with carrageenan is based in that it contains conventional materials for the manufacture of processed cheese, except the melting salts, and carrageenan in an amount of 0.1 to 2.0% by weight.

Klasifikace

  • Druh

    F<sub>uzit</sub> - Užitný vzor

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40500 - Other agricultural sciences

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Číslo patentu nebo vzoru

    28008

  • Vydavatel

    CZ001 -

  • Název vydavatele

    Industrial Property Office

  • Místo vydání

    Prague

  • Stát vydání

    CZ - Česká republika

  • Datum přijetí

  • Název vlastníka

    Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o., LACRUM Velké Meziříčí, s.r.o.

  • Způsob využití

    A - Výsledek využívá pouze poskytovatel

  • Druh možnosti využití

    P - Využití výsledku jiným subjektem je v některých případech možné bez nabytí licence