Tepelně upravený sýr s karagenanem
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F15%3A%23SA28" target="_blank" >RIV/26722861:_____/15:#SA28 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://spisy.upv.cz/UtilityModels/FullDocuments/FDUM0028/uv028008.pdf" target="_blank" >http://spisy.upv.cz/UtilityModels/FullDocuments/FDUM0028/uv028008.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Tepelně upravený sýr s karagenanem
Popis výsledku v původním jazyce
Tavené sýry jsou tepelně upravené sýry za přídavku tavicích solí. Vyrábí se zahříváním směsi přírodních sýrů, které mohou být v různém stádiu prozrálosti, s dalšími mléčnými i nemléčnými složkami, a dále s tavicími solemi za částečného podtlaku a stálého míchání. Jako tavící soli se celosvětově používají sodné nebo draselné soli fosforečnanů a polyfosforečnanů, nebo také sodné soli kyseliny citronové. Řada spotřebitelů však odmítá konzumaci tavených sýrů z důvodu využívání tavicích solí fosforečnanového, anebo citronanového typu. Podstata technického řešení tepelně upraveného sýra s karagenanem spočívá v tom, že obsahuje běžné suroviny, kromě tavicích solí, pro výrobu taveného sýra a karagenan v množství 0,1 až 2,0%hmot.
Název v anglickém jazyce
Heat-treated cheese with carrageenan
Popis výsledku anglicky
Processed cheese are cooked cheese with the addition of emulsifying salts. It is produced by heating a mixture of natural cheeses which may be in various stages of maturity, with other dairy and non-dairy ingredients and with the emulsifying salts under partial vacuum and stirring. As melting salts used worldwide sodium or potassium salts of phosphates and polyphosphates, and also sodium salt of citric acid. Many consumers, however, rejects the consumption of processed cheese because of the use of emulsifying salts of phosphate, or citrate type. Principle of invention cooked cheese with carrageenan is based in that it contains conventional materials for the manufacture of processed cheese, except the melting salts, and carrageenan in an amount of 0.1 to 2.0% by weight.
Klasifikace
Druh
F<sub>uzit</sub> - Užitný vzor
CEP obor
—
OECD FORD obor
40500 - Other agricultural sciences
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Číslo patentu nebo vzoru
28008
Vydavatel
CZ001 -
Název vydavatele
Industrial Property Office
Místo vydání
Prague
Stát vydání
CZ - Česká republika
Datum přijetí
—
Název vlastníka
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o., LACRUM Velké Meziříčí, s.r.o.
Způsob využití
A - Výsledek využívá pouze poskytovatel
Druh možnosti využití
P - Využití výsledku jiným subjektem je v některých případech možné bez nabytí licence