Mléčná užitkovost, složení a vlastnosti mléka při nepravidelné alternaci intervalů během trojího dojení denně.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F17%3AN0000011" target="_blank" >RIV/26722861:_____/17:N0000011 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/62156489:43210/17:43913335
Výsledek na webu
<a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2017/veda_165_s.6-11.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2017/veda_165_s.6-11.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Mléčná užitkovost, složení a vlastnosti mléka při nepravidelné alternaci intervalů během trojího dojení denně.
Popis výsledku v původním jazyce
Práce naznačuje trend a intenzitu změn ve vzorcích mléka, tedy v jeho složení a vlastnostech, při přechodu na trojí denní dojení a změny v intervalech dojení v kontrole mléčné užitkovosti (KU). V chovu s větší diferenciací intervalu tvorby mléka (ITM) byl zaznamenán pokles dojivosti (r 0,693; < 0,001) s výrazným zkrácením ITM. Naopak obsah tuku roste se zkracováním ITM (-0,513; < 0,001) a roste i PSB (-0,265; < 0,01). Také vyšší nádoj (delší ITM) znamenal v nevyrovnaných ITM méně tuku (-0,485; < 0,001) a méně PSB (-0,435; < 0,001). Výsledky podporují KU (95,1 % krav v ČR) s ohledem na měnící se technologické podmínky v chovech. Tyto informace jsou jednou z metod podpory spolehlivosti výsledků kontroly složení a vlastností mléka pro zajištění efektivity plemenářské práce v populaci dojeného skotu v České republice.
Název v anglickém jazyce
Milk yield, composition and properties at irregular alternating intervals during three a day milking.
Popis výsledku anglicky
The work suggests the trend and intensity of changes in milk samples, it means in the milk composition and properties, when switching to three a day milking and changes in milking intervals in milk recording (MR). In a herd with a greater differentiation of the milk secretion interval (MSI) there was a decrease in milk yield (r 0.693; <0.001) with a significant reduction in MSI. In contrast, the fat content increases with a decrease in MSI (-0.513; < 0.001) and also somatic cell count (SCC) increases (-0.265; < 0.01). Also, higher milk yield (longer MSI) meant less fat (-0.485; < 0.001) and less SCC (-0.435; < 0.001) in imbalanced MIS. The results support the MR (95.1% of dairy cows in the CR) with regard to the changing of technological conditions in farms. This information is one of the methods of supporting the reliability of the milk composition and properties control results to ensure the effectiveness of genetic improvement work in the milked cattle population in the Czech Republic.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510312" target="_blank" >QJ1510312: Využití luskovino-obilních směsek ke zvýšení schopnosti udržitelné produkce objemných krmiv se zvýšeným obsahem energie a živin za účelem zlepšení kvality živočišných produktů v konvenčním i ekologickém zemědělství</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy - zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
28
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
6-11
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—