Izolace a identifikace bakteriocin produkujících enterokoků ze sýrů a kvasů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F17%3AN0000039" target="_blank" >RIV/26722861:_____/17:N0000039 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2017/veda_163_s.5-8.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2017/veda_163_s.5-8.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Izolace a identifikace bakteriocin produkujících enterokoků ze sýrů a kvasů
Popis výsledku v původním jazyce
Tato práce se zabývala problematikou izolace a identifikace enterokoků a detekcí genu pro tvorbu bakteriocinu z IIa třídy. Testované kmeny byly izolovány z jedenácti sýrů a dvou kvasů. Určeny byly pomocí sekvenování, které se opírá o amplifikaci oblasti genu pro 16S rDNA a na úroveň druhu byly identifikovány pomocí polymerázové řetězové reakce (PCR) s primery navrženými do variabilní oblasti genu pro superoxid dismutázu (sodA), případně MALDI-TOF hmotnostní spektrometrií (MALDI-TOF MS). Nejčastěji zastoupenými enterokoky byly: Enterococcus (E.) faecium, E. faecalis a E. durans. Dále byl identifikován E. gilvus, který je možné označit jako nežádoucí mikroorganismus. Amplifikace genů pro tvorbu bakteriocinu byla potvrzena na základě sekvenování a porovnávání s databází BLAST na přítomnost genu pro tvorbu enterocinu A u všech izolátů E. faecium.
Název v anglickém jazyce
Isolation and identification of bacteriocinproducing Enterococci from cheeses and sourdoughs
Popis výsledku anglicky
This work was dedicated to issues of isolation and identification enterococci and detection of class IIa bacteriocincoding genes. Tested strains were isolated from eleven cheeses and two sourdoughs. They were determined by sequencing, based on an amplification of the 16S rDNA gene and identified at species level by means of the polymerase chain reaction (PCR) with species-specific primers based upon the superoxide dismutase gene (sodA), alternatively the MALDI-TOF Mass Spectrometry (MALDI-TOF MS). The most frequently represented species were Enterococcus (E.) faecium, faecalis a durans. Another identified strain was E. gilvus, which can be describe as an unwanted microorganism. PCR amplification of class Iia bacteriocin-coding genes, sequencing and BLAST search results confirmed that all strains E. faecium contained the enterocin A gene.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510338" target="_blank" >QJ1510338: Fermentované mléčné výrobky a sýry pro zdravou výživu obyvatel, technologické postupy jejich výroby a metody hodnocení s důrazem na vysokou mikrobiologickou bezpečnost a zlepšené nutriční parametry</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy - zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
28
Číslo periodika v rámci svazku
163
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
5-8
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—